Artiest

Jeff Wayne - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jeff Wayne
De plaat die van Jeff Wayne een bekende naam maakte, is het in 1976 door hem samengestelde en geproduceerde album The War of The Worlds, gebaseerd op de gelijknamige roman van H.G. Wells. Het album met de hit 'Eve of the War' bevatte een unieke mix van rock, drama en klassiek.

Jeff Wayne wordt geboren in New York. Zijn vader is de acteur Jerry Wayne. Hij groeit op in Engeland (waar zijn vader een rol heeft in het toneelstuk Guys and Dolls) en New York, waar hij op de middelbare school zit. Hier ontwikkelt hij een grote liefde voor muziek, vooral jazz en klassiek. Uiteindelijk krijgt hij privé lessen om zijn muzikale talent aan te scherpen. In Californië gaat hij journalistiek studeren. Later verandert hij van studie en gaat muziek studeren. Ondertussen speelt hij keyboard in verschillende bandjes en speelt veel tennis. 

Musical

Als zijn vader de musical Two Cities produceert mag hij de muziek componeren. Dit bevalt goed en hij zet zijn carrière voort in de muziek. Hij maakt muziek voor reclame en televisieseries. In de jaren 70 gaat hij produceren, zijn eerste productie voor David Essex wordt een nummer 1 hit en krijgt een Grammy nominatie.

Project

In 1977 begint Wayne aan War Of The Worlds. Een jaar later rondt hij het prestigieuze project af. Het resultaat is een mix tussen rock en klassieke muziek Zes jaar lang stond het album in de top van de albumlijst in Engeland. Ook de singles van het album doen het goed, de single ‘Forever Autumn’ komt uiteindelijk om nummer 22 terecht in Nederland en ‘The Eve Of The War’ haalt zelfs de derde positie. Later produceert hij nog een hoop albums en de musicalversie van Spartacus, met Anthony Hopkins en Catherine Zeta Jones. Begin juli 2009 brengt Jeff Wayne de musicalversie van zijn War of the Worlds ten uitvoer in de Heineken Music Hall te Amsterdam.