Artiest

Vandenberg - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Vandenberg
Vandenberg was een Nederlandse hardrockband die in 1983 twee Top 20-hits scoort met 'Burning Heart' en 'Different Worlds'.

Ontstaan

Vandenberg ontstaat als de bandleden van de bands Teaser en Threshol zich in 1981 samenvoegen. Zo wordt Dick Kemper de basgitarist, Ad van den Berg de gitarist, Jos Zoomer de drummer en Bert Heerink de zanger van de band. Aanvankelijk gaan de muzikanten samen verder onder de bandnaam Teaser. Platenmaatschappij Atlantic adviseert de mannen echter om te kiezen voor een stoerdere bandnaam. De band bevindt zich op dat moment in Amerika niet ver van de raketbasis Vandenberg Air Force Base vandaan. Het feit dat de naam van deze raketbasis erg veel weg heeft van de achternaam van gitarist Ad, maakt dat Teaser de naam verandert in Vandenberg.

Debuutalbum

Het debuutalbum Vandenberg wordt in 1982 uitgebracht. De plaat is opgenomen in de studio van Jimmy Page, de gitarist van Led Zeppelin. Op deze plaat staat ook het nummer 'Burning Heart' dat de doorbraak van de band in Amerika betekent, en later ook in Nederland. Een tournee volgt waarin de mannen van Vandenberg in het voorprogramma van Ozzy Osbourne staan. In 1983 verschijnt het album Heading For A Storm. 'Different Worlds' is het vierde nummer van dit album en wordt een hit. In Japan kan ook het nummer ' Friday Night' op airplay rekenen. Vandenberg staat bovendien in het voorprogramma van KISS.

Einde Vandenberg

Het derde album van de band: Alibi wordt geproduceerd door Jaap Eggermont. Mede door het vertrek van Phil Carson bij platenlabel Atlantic zou deze plaat promotioneel tussen wal en schip vallen. In 1986 stopt de samenwerking met zanger Bert Heerink. Peter Struyk wordt zijn vervanger, maar het materiaal samen met Struyk wordt niet goed ontvangen. Een jaar later wordt Adje van den Berg gevraagd om zich te voegen bij  Whitesnake. Het is dan al de tweede keer dat David Coverdale(zanger bij Whitesnake) hem vraagt om met hen samen te werken. Deze keer zegt Van den berg toe. Jos Zoomer en Peter Struyk voegen zich vervolgens bij de Nederlandse rockband Avalon.

Eigen weg

In 2004 komt nog wel het dubbel-album The Definitive uit. Voor deze plaat duiken de bandleden weer samen de studio in om een nieuwe versie van 'Burning Heart' op te nemen. Ad van den Berg is naast gitarist ook actief als componist en schilder. Dick Kemper wordt producer en engineer voor Nederlandse bands. Drummer Jos Zoomer speelt in verschillende bands waaronder in de Duitse band MAD MAX om daar drummer Axel Kruse (tijdelijk) te vervangen. Bert Heerink blijft actief als zanger en sinds 2013 zingt hij onder andere bij het Pink Floyd Project. Ook Peter Struijk gaat door met zingen, hij zingt reclame's in en is onder andere actief bij de Fossen & Struijk Band.