Artiest

Hot Butter - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Hot Butter
Volledig instrumentale groep, die met haar versie van het nummer ‘Popcorn’ een van ’s werelds bekendste instrumentale hits scoort. Grote man achter Hot Butter is keyboardspeler Stan Free, die als sessiemuzikant in de jaren zestig naam maakt door mee te spelen op materiaal van The Monkees en John Denver.
Free probeert het in de jaren zestig eerst met The First Moog Quartet, een groep opgericht door Gershon Kingsley. De weinig populaire groep weet alleen met het door Kingsley geschreven ‘Popcorn’ live wat reacties te ontlokken. Wanneer het Quartet stopt, probeert Free het met een nieuw project; Hot Butter hergebruikt ‘Popcorn’ en dit keer is het een succes. De single wordt in 1972 wereldwijd een grote hit en wordt tegenwoordig beschouwd als voorloper van discomuziek en synthesizerpop.

Neil Diamond

Hot Butter/Stan Free richt zich bij het opnemen van materiaal voornamelijk op werk van anderen, zo covert hij materiaal van uiteenlopende artiesten als Neil Diamond, The Shadows, Serge Gainsbourg en Neil Hefti. Geen van die versies en daarna verschenen plaatwerk weet echter het succes van ‘Popcorn’ nooit meer te evenaren. Stan Free overlijdt in 1995.

Nummers Hot Butter