Artiest

A-ha - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. A-ha
Een Noors trio dat vanaf midden jaren '80 een aantal wereldwijde hits scoort. Met 'Take On Me' heeft A-ha een nummer 1-hit in ons land te pakken. Ook singles als 'The Sun Always Shines On TV', 'Hunting High And Low' en 'The Living Daylights' worden grote hits. In 2000 maakt A-ha een comeback met het album Minor Earth, Major Sky. Begin 2003 verschijnt een live-album. De live-versie van 'The Sun Always Shines On T.V.' verschijnt op single.

Bij het horen van de bandnaam A-ha zal menig muziekliefhebber direct denken aan de inmiddels klassiek geworden videoclip van 'Take On Me'. In deze clip wordt een mooi meisje de animatiewereld binnengetrokken door een zingende Morten. 

Geschiedenis

Even terug in de tijd. Voordat de Noorse New Wave band A-ha wordt opgericht in 1984 spelen gitarist Paul Waaktar en keyboardspeler Magne Furuholmen (afgekort tot Mags) in diverse groepjes. Nadat zanger Morten Harket zich bij de groep aansluit, richten zij A-ha op. In London weten ze al vrij snel een platencontract te bemachtigen bij platenmaatschappij Warner Brothers die hun eerste single 'Take On Me' uitbrengt in 1984. Van deze single worden slechts driehonderd exemplaren verkocht. De tweede release doet het evenmin beter.

Take On Me

Maar als in 1985 'Take On Me' voor de derde keer wordt uitgebracht mét een prachtige videoclip, barst het los. Opeens staat de single in negen verschillende landen op nummer 1, waaronder de Verenigde Staten en Nederland. Zeker is dat de videoclip met vernieuwende animatietechnieken een grote rol heeft gespeeld. De clip is dag en nacht te zien op MTV en maakt van Morten een grote ster. In Engeland komt 'Take On Me' tot de tweede plaats, maar de daarop volgende single, 'The Sun Always Shines On TV', komt op de eerste plaats. 

Hunting High and Low

Het debuutalbum Hunting High and Low (1985) zelf doet het eveneens goed: maar liefst 7,8 miljoen exemplaren worden er wereldwijd van verkocht. In 1986 winnen de songs 'Take On Me' en 'The Sun Always Shines on TV' acht MTV Awards (waaronder voor beste videoclip). A-ha wordt ook genomineerd voor de Grammy Awards (Best New Artist); maar Whitney Houston gaat er met de prijs vandoor. 

Hits

Eind 1986 volgt een tweede album Scoundrel Days. De eerste single 'I've Been Losing You' brengt A-ha opnieuw in de hitparade. In totaal staat A-ha tijdens deze periode ('85 - '86) zeven keer in de hitparade. A-ha brengt vervolgens het album Stay On These Roads uit in 1988. Op dit album staat het James Bond thema 'The Living Daylights' dat gitarist Paul met John Barry schrijft. De gitarist is trouwens verantwoordelijk voor bijna al het songmateriaal van A-ha. Andere bekende singles op het album zijn 'Touchy', 'The Blood That Moves The Body', 'Stay On These Roads' en 'You Are The One'. En in 1989 wordt Morten zelfs even acteur in de film Kamilla And The Thief. In 1990 komt er verandering in het songmateriaal van A-ha. De nette popsound verdwijnt en er wordt harder gerockt zodat de fans van het eerste uur het een beetje laten afweten. 

Solocarrière

De albums East Of The Sun West Of The Moon (1991) (met de cover van Everly Brothers-hit 'Crying In The Rain'), Memorial Beach (1993) doen het dan ook beduidend minder. Na de flop van het album Memorial Beach in 1993 wordt het stil rond A-ha, maar de groep houdt er nooit officieel mee op. Alle drie bandleden werken afzonderlijk aan hun eigen solocarrière. (Morten heeft overigens in 1995 al een solo-album Wild Seed uitgebracht waarvan in Noorwegen 200.000 exemplaren worden verkocht.) In 1996 Is Morten de presentator van het Eurovisie Song Festival, wat dat jaar in Noorwegen wordt georganiseerd.

Minor Earth Major Sky

In 1998 treedt A-ha eindelijk weer op als formatie tijdens de Nobelprijsuitreiking met een nieuw nummer: 'Summer Moved On'. Blijkbaar doet deze tijdelijke samenwerking hun goed want ze nemen een nieuw album op: Minor Earth Major Sky (2000). Het is het eerste album in zeven jaar en heeft het vertrouwde A-ha geluid.  Minor Earth Major Sky wordt goud in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Spanje. De video voor de gelijknamige single is gemaakt door Philip Stoezl.

Foot of the Mountain

In 2002 verschijnt Lifelines en het jaar erop de live-CD How Can I Sleep With Your Voice In My Head. De titel is een zin uit 'The Swing Of Things', een liedje van Scoundrel Days. Een live-uitvoering van 'The Sun Always Shines On TV' verschijnt op single. In 2009 brengt A-Ha het album Foot Of The Mountain uit.