Artiest

Jason Mraz - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jason Mraz
Jason Mraz studeert in New York, waar hij op straat gitaar speelt. Geïnspireerd door een zwerver, probeert hij muziek te schrijven om bij weg te dromen. Gelukkig brengt hij zijn muziek uiteindelijk aan het daglicht en met single 'The Remedy' breekt hij in 2002 voorzichtig door in Amerika.

Jason Thomas Mraz wordt op 23 juni 1977 geboren in Mechanicsville, Virginia (VS). In zijn jeugd is hij groot fan van de Dave Matthews Band. Na de middelbare school verhuist Jason naar New York, waar hij naar de American Musical and Dramatic Academy gaat. Een jaar later stopt hij met de opleiding, begint hij met gitaarspelen en richt hij zich op het schrijven van nummers. De singer-songwriter breekt pas echt door in 2008 met zijn single 'I'm Yours'. Na een stilte van drie jaar komt Jason in 2012 terug met de ballad 'I Won't Give Up'.

Zwerver

Hij brengt zijn tijd door als straatmuzikant. Het verhaal gaat dat hij een zwerver tegenkomt die hem vertelt dat hij "ervaring op moet doen en moet stoppen met vragen stellen". Hij ziet dit als teken om zijn hart te volgen. Als hij ervaring op wil doen, moet hij weg uit New York, waar te veel afleiding voor hem is.

San Diego

Hij pakt zijn spullen en gaat tijdelijk terug naar Virginia. In 1999 verhuist hij naar San Diego, Californië. San Diego staat bekend om zijn koffiehuizen en het gunstige klimaat voor singer-songwriters. Een omgeving waar Jason Mraz zich prima thuis voelt. Één van de koffiehuizen is het legendarische Java Joe’s. Jason mag daar elke donderdagavond optreden. Op één van die avonden ontmoet hij drummer Toca Rivera. Het klikt meteen tussen de twee. Jason is erg onder de indruk van Toca’s percussie en djembé kunsten en vooral van zijn charismatische podiumpresentatie. Ze besluiten samen te gaan spelen, wat buiten interessante muziek ook humoristische shows oplevert.

Remedy

Begin 2002 tekent Mraz bij Elektra Records en keert hij terug naar Virginia, waar hij zijn debuutalbum Waiting For My Rocket To Come opneemt. Hij werkt samen met producer John Alagia (Dave Matthews Band, John Mayer). Met de eerste single ‘The Remedy’ breekt hij voorzichtig door in Amerika. Ook in Nederland is het nummer een bescheiden succes. Jason gaat toeren om het album te promoten. Een van die optredens wordt opgenomen en komt op cd uit onder de naam Tonight, Not Again (2004).

Mr. A-Z

Zijn tweede studioalbum Mr. A-Z komt in 2005 uit. ‘Wordplay’ is de eerste single en ‘Geek In The Pink’ komt daarna uit. Datzelfde jaar staat hij in het voorprogramma van Alanis Morissette en vijf keer in het voorprogramma van de Rolling Stones.

'I'm Yours'

Het album We Sing, We Dance, We Steal Things staat gepland voor mei 2008. ‘I’m Yours’ is de eerste single die begin 2008 uitkomt. Het nummer wordt een wereldwijde hit en bereikt in veel landen de top 10 in de hitlijsten. Zo behaalt Jason in Nieuw Zeeland, Noorwegen, Portugal en Zweden zelfs de nummer 1-positie. In Nederland komt 'I'm Yours' niet hoger dan de vierde positie.

Duetje

Als Jason hoort dat zangeres Colbie Caillat een fan is van de zanger, aarzelt hij geen moment en zoekt contact. Hij stuurt haar 'Lucky' dat zij samen met haar gitarist afmaakt. Het nummer komt in 2009 uit en blijkt, naar aanleiding van de hitlijsten, een zeer succesvolle samenwerking.

Meer Nederlands succes

Jason is inmiddels helemaal doorgebroken in Nederland, keer op keer blijven de zomerse nummers scoren en in de hoofden van de luisteraar hangen. Ook 'Make It Mine' wordt een succes en later in 2009 brengt hij 'Butterfly' uit.

Love Is A Four Letter Word

Na drie jaar hard werken in de studio, brengt Jason Mraz in 2012 zijn vierde album uit. De eerste single hiervan, de ballad 'I Won't Give Up', verschijnt in januari 2012 en wordt goed ontvangen. In april verschijnt ook zijn album Love Is a Four Letter Word en plant hij een bijhorende tour. In november komt de zanger ook langs Nederland, de 22ste treedt Mraz op in Ziggo Dome Amsterdam.

YES!

Jason brengt begin 2014 de single 'Hello, You Beautiful Thing' uit. Het nummer is een voorproefje van het daaropvolgende album YES!, die 15 juli 2014 op de markt komt. Ook nu komt Mraz weer langs in Nederland, dit keer voor een akoestisch concert in theater Carré.