Artiest

Jewel Akens - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jewel Akens
Zanger Jewel Akens speelt gedurende de jaren zestig in uiteenlopende groepen als The Four Dots en The Turnarounds, maar weet pas echt naam te maken wanneer hij in 1965 het op een kinderrijmpje gebaseerde ‘The Birds And The Bees’ opneemt. De wereldwijde hit bereikt in Nederland de tweede plaats. Grote hits blijven daarna uit, maar Akens blijft muziek maken en optreden. Op 1 maart 2013 overlijdt Jewel Akens.

Via verschillende bandjes weet de Amerikaanse zanger Jewel Akens langzaam naam voor zichzelf te maken. Als tiener zingt hij eind jaren vijftig in de groep The Four Dots. Hij gaat daarna aan de slag als duo samen met jazzmuzikant Eddie Daniels en neemt in die hoedanigheid een aantal singles op. Op enkele nummers is ook gitarist Eddie Cochran te horen.

The Turnarounds

Als lid van The Turnarounds neemt de zanger vervolgens materiaal op voor Era Rcords. Het zoontje van de labeleigenaar heeft echter een versje geschreven dat Akens bijschaaft en opneemt. ‘The Birds And The Bees’ blijkt een grote hit en Akens blijft als soloartiest muziek maken. Zonder grote hits overigens.

The Monkees

Akens tourt in 1973 met The Monkees en blijft tot midden jaren zeventig op regelmatige basis muziek uitbrengen. Daarna stokt de productie, al blijft hij wel optreden. Eind jaren tachtig neemt hij nog enkele singles op met de groep The Feathers.

Nummers Jewel Akens