Artiest

Crowded House - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Crowded House
Nieuw-Zeelandse groep die wordt opgericht door singer-songwriter Neil Finn. De band is actief van 1985 tot 1996 en scoort hits als 'Don't Dream It's Over', 'Into Temptation' en 'Weather With You'. Crowded House kondigt in 2007 een reünie aan. Zanger Neil Finn is ook bekend van Split Enz. Hij verhuist midden jaren ’80 naar een te klein appartement in LA, en zo ontstaat de naam van de band.

Knipperlicht

Aan. Uit. Aan. Uit. Aan. De meeste knipperlichtrelaties zijn tussen vriendjes en vriendinnetjes, mannen en vrouwen en pubers. Maar de gebroeders Finn van Crowded House hebben er ook een handje van. 

Split Enz

Tim en zijn jongere broertje Neill Finn maken van kleins af aan samen muziek. Tim richt in de jaren ’70, zonder zijn kleine broer, de band Split Enz op. Gitarist Phill Judd verlaat in 1978 de in Nieuw Zeeland succesvolle band en Tims kleine broer Neill komt het gat vullen. 

True Colours

Met de plaat True Colours (1986) bereikt de groep ook publiek buiten Nieuw-Zeeland. De groep woont zelfs even in het Noordhollandse Bergen en scoort een aantal hits zoals 'I Got You' en 'Message To My Girl'. 

The Mullanes

Tim is de band meer dan zat en laat zijn broertje alleen in de muziek. Neill zet vervolgens Split Enz zelf nog even voort, maar zet er na een succesvolle afscheidstournee ook een punt achter. Neil Finn vormt vervolgens met Enz-drummer Paul Hester en punkbassist Nick Seymour de groep The Mullanes. (Mullane is de meisjesnaam van Neils en dus ook Tims moeder.) 

Crowded House

Na een tour door Australië wordt de bandnaam veranderd in Crowded House. Leuk verhaaltje achter de naamsverandering: de band kan tekenen bij Capitol Records in 1985 onder de voorwaarde dat de groep een andere naam neemt. Ze noemen zichzelf eerst The Largest Living Things, maar vinden dat na verloop van tijd eigenlijk niet meer bij ze passen. Het viertal woont namelijk nogal krap en kiezen daarom liever voor het toepasselijke Crowded House. 

Tim Finn

Hoewel de pers lovend is, komt het succes van de jongens in eerste instantie niet verder dan Nieuw-Zeeland en Australië. Maar met hun single 'Don’t Dream It’s Over' verandert dit in 1987. Tim Finn probeert inmiddels onder eigen naam een comeback te maken. Maar zonder succes; hij vraagt dan ook in 1990 of hij weer deel kan uitmaken van de band. 

Hitalbum

Songs die aanvankelijk bedoeld waren voor een duoplaat onder de naam The Finn Brothers, belanden dan op de plaat Woodface (1991). Dit wordt de meest succesvolle plaat van Crowded House met hits als 'Weather With You', 'Chocolate Cake', 'Fall At Your Feet', 'It's Only Natural', 'Four Seasons In One Day'. 

Vertrek

Tim verlaat de band weer in 1991 omdat er geen ruimte is voor twee kapiteins op één schip. Hij gaat verder als solist. Het album Together Alone (1993) wordt dus gemaakt zonder Tim. 

Solo

In 1995 zouden de broertjes weer gaan samenwerken maar in de zomer van ’96 is het definitief: Crowded House gaat ter ziele. Tim Finn brengt een aantal solo-albums op de markt en werkt wel met broerlief samen op het album Finn. In 1998 treedt Neill naar buiten met een soloproject. Het succes van beide heren is niet te vergelijken met die van Crowded House. 

Finn Brothers

De Finn Brothers komen in 2005 weer bij elkaar en brengen een nieuw album uit. Ook treden ze op 6 april van dat jaar op in de Utrechtse Vredenburg en op zondag 10 april in de Oosterpoort in Groningen.

Reünie

De geruchten dat Crowded House weer bij elkaar komt, worden in januari 2007 bevestigd. Neil Finn, Nick Seymour en Mark Hart brengen de Australische groep weer tot leven. Er komt een nieuw album uit, getiteld Time On Earth, en er volgt een wereldtournee. 

Plaat

Van het album, dat in 2006 is opgenomen, werd in eerste instantie gedacht dat het Neil Finn's volgende solo plaat zou zijn. De betrokkenheid van Nick Seymour deed sommigen echter anders vermoeden. Drummer Paul Hester, die in 2005 zelfmoord pleegt, is vervangen door ex Beck-drummer Matt Sherrod.

Optredens

Crowded House treedt op 29 april 2007 op tijdens het Coachella Valley Music and Arts Festival in Indio, California. Vlak voor de release van hun nieuwe album brengt de groep ook een nieuwe single uit, getiteld 'Don't Stop Now'. De single verschijnt in juni 2007 in Engeland en Australië.Tijdens het wereldwijde evenement Live Earth op 7 juli 2007 treedt Crowded House op in Sydney.