Artiest

Spider Murphy Gang - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Spider Murphy Gang
Duitse rockband die in het begin van de jaren 80 hits scoren met nummers als ‘Skandal Im Sperrbezirk’ en ‘Ich Schau Dich An’.

De Spider Murphy Gang bestaat tegenwoordig uit zanger/bassist Günther Sigl, gitarist Barny Murphy, drummer Paul Dax, gitarist Willi Duncan, toetsenist Ludwig Seuß en blazer Otto Staniloi. Maar als de band in 1977 opgericht wordt zijn er slechts 4 leden. In 1978 heeft de band een vaste plek op zondag in een lokale tent. Hier worden ze ontdekt door Georg Kostya die zelf de debuutplaat van de band financiert en uitbrengt. Hierdoor krijgen ze een platencontract en komt in 1980 hun eerste plaat, Rock'n'Roll Schuah, uit. De band gaat toeren en brengt een jaar later weer een nieuwe plaat uit, Dolce Vita. Op dit album staat ook de single ‘Skandal Im Sperrbezirk’. Dit wordt een grote hit, ook in Nederland, waar de single uiteindelijk een top 5 hit wordt.

Tutti Frutti

Het volgende album is Tutti Frutti. De groep is inmiddels zeer populair in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Er wordt zelfs een bioscoopfilm over de band gemaakt. In de volgende jaren wordt er veel getoerd en komen de albums Scharf Wia Peperoni, Wahre Liebe en Überdosis Rock'n'Roll uit. Oprichter Michael Busse verlaat de band om zijn psychologiestudie af te ronden. Twee albums, In Fraganti (1989) en Hokuspokus (1990), later worden er twee nieuwe leden bij de groep gevoegd, Ludwig Seuß en Willi Duncan. Met deze nieuwe formatie wordt veel opgetreden voor steeds grotere toeschouwersaantallen. Medeoprichter Franz Trojan stapt uit de band en wordt vervangen door Paul Dax.

Live

De band richt zich vooral op het live optreden. Tussen 1990 en 1997 komt er geen album van de band uit, wel spelen ze zo’n 100 concerten per jaar. Otto Staniloi wordt aan de band toegevoegd om de blaaspartijen voor zijn rekening nemen. Hij is ook te horen op het album Keine Lust Auf Schlechte dat in het voorjaar van 1997 uitkomt. De band blijft zich vooral richten op het imago als live band, pas in 2002 komt er weer studiomateriaal uit van de groep, namelijk het album Radio Hitz. In 2004 gooit de groep het over een andere boeg met een Unplugged toer en een daarbij behorende dubbel-cd.

Nummers Spider Murphy Gang