Artiest

Guus Meeuwis & Vagant - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Guus Meeuwis & Vagant
Succesvolle groep studievrienden die de band Guus Meeuwis & Vagant vormt, vernoemd naar het Tilburgse stamcafé van de leden.

Studenten-Songfestival 

De groep doet mee aan het Studenten-Songfestival in Leiden met het nummer 'Het Is Een Nacht'. Het lied wint het festival en verschijnt in juni 1995 als single op de markt. Nog geen vijf weken later belanden Guus en z’n band op nummer 1 in alle hitparades van Nederland en België.

Zomerhit

'Het Is Een Nacht' wordt dé zomerhit van dat jaar en staat maar liefst 37 weken in de Top 40. Er gaan meer dan 250.000 exemplaren over de toonbank; goed voor meerdere malen platina.

Per Spoor

In februari 1996 wordt de langverwachte opvolger 'Per Spoor' uitgebracht waarmee Guus opnieuw een nummer-1 hit en een gouden en platina award scoort. In april verschijnt vervolgens het debuutalbum Verbazing.

Mama’s Jasje

De eerste levering bedraagt al meer dan 55.000 exemplaren, waardoor meteen de gouden status bereikt wordt en het album in mei nieuw op nummer 1 binnenkomt in de Album Top 100. De Top 3 hit 'Zo Ver Weg', een cover van de Belgische groep Mama’s Jasje, zorgt ervoor dat het album de 150.000-grens passeert.

Antonie Kamerling

In het najaar van 1997 scoort Guus zijn derde nummer-1 hit met 'Toen Ik Je Zag'; het lied dat hij samen met zijn pianist Jan-Willem Rozenboom heeft geschreven voor de film All Stars. Acteur Antonie Kamerling voert het nummer, in de hoedanigheid van het personage Hero, uit.

Tweede album

Later verschijnt het tweede album dat de titel Schilderij meekrijgt. Op dit album staan de hitsingles 'Ik Tel Tot 3', '’T Dondert En ‘T Bliksemt' en 'Ik Wil Met Je Lachen', en de eigen versie van 'Toen Ik Je Zag'. In december 1998 mogen Guus Meeuwis & Vagant respectievelijk dubbel-platina en goud in ontvangst nemen voor Verbazing en Schilderij.

Stemproblemen

In september 2000 hervat Guus Meeuwis, na aanhoudende stemproblemen te hebben overwonnen, de opnames voor het derde album. Als voorproefje op het nieuwe album wordt in oktober de single 'Denk Nou Eens Na' uitgebracht.

Afscheid Vagant

Het langverwachte album 1 Voor Allen verschijnt, maar echt succesvol wordt het niet. Na 8 jaar lang als band wapenfeiten te hebben verzameld, waaronder waarschijnlijk de meest onverwachte en turbulente beginperiode in de Nederlandse muziekgeschiedenis en een drietal succesvolle albums, besluiten Guus Meeuwis & Vagant eind 2001 uit elkaar te gaan.