Artiest

Bette Midler - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bette Midler
Bekende zangeres en actrice (o.a. te zien in The Rose, Beaches en The First Wives Club) die in 1996 haar grootste hit scoort met 'To Deserve You'. Bette Midler heeft ook de Top 10-hit 'Beast Of Burden' op haar naam staan. De single 'The Rose' (uit de gelijknamige film) is nooit een hit geweest.

Bette Midler werkt zich in de jaren ’60 in de kijker. Niet als zangeres of songwriter, maar als Broadway-artieste met haar rol als Tzeitel in Fiddler On the Roof. Daarnaast treedt ze op in nachtclubs met een mix van komedie en zang. Atlantic Records merkt Midler op en in 1972 brengt ze onder dat label ‘The Divine Miss M uit. Midlers debuut haalt in de Verenigde Staten goud en van dat album haalt 'Boogie Woogie Bugle Boy', een cover van The Andrews Sisters, daar de Top 10. De opvolger van The Divine Miss M herhaalt het succes van Midler’s debuut en in 1974 krijgt Middler een Grammy voor Best Newcomer. Maar de albums na Bette Midler kunnen het succes van de eerste twee platen niet evenaren. Toch halen Songs For The New Depression, Broken Blossom en Thighs And Whispers nog steeds de albumlijsten. 

The Rose

In 1979 speelt Midler de hoofdrol in The Rose, een fictief verhaal gebaseerd op het leven van Janis Joplin. De soundtrack van de film haalt ook in Nederland de albumcharts en de titeltrack van die film wordt in de VS een hit. Een jaar later brengt Midler een concertfilm uit en een boek, A View From Abroad, dat een bestseller wordt. Maar na 1980 gaat het weer bergafwaarts. Midler’s volgende film Jinxed flopt en ook haar albums vinden hun weg naar het publiek niet. In 1984 staat Beast Of Burden acht weken in de Nederlandse hitlijsten en haalt de Top 10. Down And Out in Beverly Hills uit 1986 brengt geen hitsingles voort, maar dat kan het Amerikaanse publiek niet deren en het sluit Midler weer in de armen (en in de platenkast). In 1989 brengt Midler nog een soundtrack uit van een film waarin ze zelf meespeelt, namelijk Beaches. 

Films en muziek

De single 'Wind Beneath My Wings' van die soundtrack wordt in de Verenigde Staten een nummer één-hit, maar in Nederland haalt het nummer niet eens de Top 40. De Beaches-soundtrack betekent een nieuwe impuls voor Midlers zangcarrière. Van Some People’s Lives uit 1990 worden miljoenen exemplaren verkocht. Van dat album haalt 'From A Distance' in de VS de tweede plaats in de hitlijsten en is goed voor platina. In Nederlandse doet de single het een stuk minder goed en komt niet verder dan een 33ste plaats. De soundtrack voor haar film For The Boys levert Bette in de VS een gouden plaat op. Haar verzamelalbums (Divine Collection ('93) en Experience The Divine - Best Of) doen het nog beter. In 1996 speelt Midler in haar meest populaire film tot nu toe, The First Wives Club. In oktober speelt ze de hoofdrol in een naar haar genoemde sitcom: Bette, maar na zes maanden wordt de serie geschrapt wegens dalende kijkcijfers.In 1996 heeft Midler in Nederland nog een Top 10 hit met de dance-remix van het nummer 'To Deserve You'. Aan deze kant van het nieuwe millennium neemt Bette een paar albums met liedjes uit songbooks van Rosemary Clooney en anderen op.