Artiest

Johnny Guitar Watson - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Johnny Guitar Watson
Hij scoorde een grote hit met ‘A Real Mother For Ya’, maar Johnny ‘Guitar’ Watson is vooral als een legendarische blues- en funkmuzikant.

Johnny Watson wordt geboren op 3 februari 1935 en groeit op in de stad Houston in de Amerikaanse staat Texas. Hier maakt hij kennis met de blues. Zijn vader speelt piano en ook Johnny maakt de piano tot zijn instrument. Op zijn vijftiende vertrekt Johnny naar Los Angeles, om daar verder te gaan in de muziek. Hij gaat piano spelen in de band van Chuck Higgins, en in 1952 is hij te horen single, ‘Motorhead Baby’, waar hij ook op zingt. In 1953 tekent hij als Young John Watson op het Federal label.

Piano

Op zijn eerste singles speelt hij nog piano, maar nadat hij een optreden van Clarence Brown ziet is hij overtuigd dat gitaar zijn instrument moet worden. Hij erft een gitaar van zijn opa, met als voorwaarde dat hij er geen blues op gaat spelen. Johnny hecht hier niet veel waarde aan, en geeft later toe dat de blues het eerste is wat hij op de gitaar speelt. Zijn eerste ‘gitaarsingle’ is ‘Space Guitar’. Het nummer is iets volledig nieuws en wordt een legandarische single voor gitaarspelers.

Cuttin' In

Johnny switcht in 1955 naar het RPM label. Onder de supervisie van producer/songwriter Maxwell Davis maakt hij singles als ‘Hot Little Mama’, ’Too Tired’ en ‘Oh Baby’. Zijn eerste hit scoort hij met de cover van Earl King’s ‘Those Lonely Lonely Nights’. In 1957 komt de single ‘Gangster Of Love’ uit, maar dit wordt niet echt een hit. Later brengt hij het in een nieuwe versie uit. Zijn volgende single, ‘Cuttin’ In’, wordt een kleine hit. In 1964 maakt hij een jazzalbum waarna hij in Engeland gaat toeren met vriend en collega Larry Williams Watson. Dit duo brengt samen een album en enkele singles uit.

Real Mother For Ya

In de jaren ’70 begint Johnny aan het meest succesvolle gedeelte van zijn carrière als hij besluit funk te gaan maken. Dit levert de hit ‘A Real Mother For Ya’, de eerste en enige notering voor Johnny in de Nederlandse hitlijsten op, de single komt op nummer 3. Ook brengt hij weer een update van ‘Gangster Of Love’ uit. In 1975 is hij te horen op het One Size Fits All album van Frank Zappa. In 1994 wordt zijn album Bow Wow een aardige hit. In 1996 sterft hij in het harnas tijdens een optreden in het Yokohama Blues Café in Japan aan een hartaanval.