Artiest

Exile - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Exile
Rock & roll/country band die vanuit Kentucky, Amerika de hele wereld veroverd heeft. J.P Pennington, Buzz Cornelison en Jimmy Stokley beginnen in 1963 een bandje terwijl ze nog op school zitten. Ze spelen geheel volgens de traditie van de jaren ’60 rock & roll muziek. Ze noemen zichzelf The Exiles.
Ze gaan vanaf 1965 touren met de Dick Clark Caravan Of Stars. Hier spelen ze onder ondere met artiesten als Freddie Cannon en B.J. Thomas.

Exile

Ze zitten bij verschillende platenmaatschappijen aan het eind van de jaren ’60 en het begin van de jaren ’70. Begin jaren ’70 vervolmaken ze hun sound. In 1976 veranderen ze hun naam in Exile. Ze krijgen in die periode enkele regionale hits. De band gaat, eveneens in 1976, samenwerken met Mike Chapman een Australische producer die voor het grote succes van de band zorgt. Ze nemen het album Mixed Emotions op bij Warner Bros. Op dit album staat de grootste hit van de band, genaamd ‘Kiss You All Over’, die in 1978 de nummer 1 positie bereikt en een maand op die plek blijft staan. 

Wissels

Na dit succes gaat de band toeren in Amerika, Europa en Afrika met Aerosmith, {l}Heart,{/l} Dave Mason, Boston, Seals & Crofts. In deze periode volgen er vele bandwisselingen. All There Is is het tweede album van de groep bij Warner Bros. Ze krijgen een grote hit in Europa met ‘The Part Of You That Needs Me Most’. Na dit album volgt het album ‘Don’t Leave Me This Way’. Een jonge zanger Les Taylor genaamd ziet de band groeien. Taylor krijgt zelf ook meer en meer bekendheid in Kentucky en omstreken en als de originele zanger van de band, Jimmy Stockley in 1979 Exile verlaat, accepteert Taylor de uitnodiging om de lead vocals samen met J.P. te gaan invullen. Samen zijn de zangers goed voor 10 nummer 1 hits in Amerika. 

Coveren

Vanf de jaren ’80 zijn er vele bands en artiesten, bijvoorbeeld Kenny Rogers, die nummers van Exile gaan coveren. Ze gaan zelf meer en meer de countryrichting op met hun muziek. Voor hun eerste album met alleen country muziek krijgen ze verschillende onderscheidingen. Het succes heft echter zijn tol. Les Taylor en J.P. Pennington verlaten in 1989 de band om solocarrières te beginnen. Exile gaat verder met Paul Martin als zanger. Toch stoppen ze uiteindelijk 30 jaar na de oprichting. De band geeft een afscheidsconcert waarbij bijna alle ex-leden van de band (21 in totaal!) samen het podium beklimmen. Ze geven nog een afscheidsconcert in de Grand Ole Opry House in Nashville.