Artiest

Stan Ridgway - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Stan Ridgway
Amerikaans zanger van de hit 'Camouflage' (1986), die aanvankelijk in de jaren ‘70 naam maakt met de band Wall of Voodoo uit Los Angeles. De groep richt zich vooral op het componeren van filmmuziek, maar lift mee op de golf van aandacht voor de new wave.

Stanard Q. Ridgway (1954) wiens eerste schreden in de muziek meer verbonden zijn met folk en country, start direct na het uiteenvallen van Wall of Voodoo in 1983 een solocarrière.

The Big Heat

Hij componeert hetzelfde jaar al een filmsong voor Coppola’s speelfilm Rumble Fish. Zijn eerste soloplaat The Big Heat (1986) eindigt met het opvallende verhaalsong 'Camouflage'. Het nummer, over een Vietnam-soldaat die gered wordt door een geestverschijning, wordt onverwacht opgepikt en bereikt zelfs de hoogte regionen van de Engelse hitlijsten.

Oude filmmuziek

Later richt Ridgway zich meer op het componeren van muziek bij films. Met regelmaat brengt hij albums uit waarbij hij veelvuldig flirt met oude filmmuziek. Twee recente albums Poolside With Gilly: The Partyball Tour 1991 (2001) en Holiday in Dirt: New Tracks and Rarities (2002) brengt hij uit in eigen beheer.

Snakebite

In 2004 verschijnt weer wel bij een label zijn nieuwste project Snakebite: Blacktop Ballads & Fugitive Songs waarbij hij in zijn songs echo’s uit zijn tijd met de Wall of Voodoo laat doorklinken.

Barbeque

Stan Ridgway zoekt opnieuw de samenwerking met Drywall en brengt in in 2006 het album Barbeque Babylon, uit. Op dit album spelen Rick King op gitaar  en bas en verzorgt Bruce Zelesnik drum en percussie.

Nummers Stan Ridgway