Artiest

Bruce Springsteen - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bruce Springsteen
Amerikaanse muzikant die in 1981, het inmiddels klassieke, 'The River' uitbrengt. In 1985 scoort Bruce Springsteen, ook wel 'The Boss' genoemd, twee nummer 1-hits met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. Hij valt in de jaren '60 als tiener in New Jersey als een blok voor de rock 'n roll, en is nog steeds niet van het podium af te slaan.

Bruce Springsteen groeit op in New Jersey. Als tiener gaat hij honderd procent voor de rock & roll en halverwege de jaren '60 speelt hij in een aantal bandjes. Begin jaren '70 probeert hij voet aan de grond te krijgen als singer/songwriter. In 1972 krijgt hij een contract aangeboden door Columbia Records. Greetings From Asbury Park verschijnt het jaar erop, maar gaat aan de aandacht voorbij. Ook The Wild, The Innocent And The E-Street Shuffle doet geen stof opwaaien. Uiteindelijk halen beide albums wel platina in Amerika.

Laatste kans

Columbia Records geeft Bruce Springsteen een laatste kans. In de zomer van 1975 verschijnt Born To Run. Het gelijknamige nummer levert Bruce in zijn thuisland een hit op. Zijn eerste Nederlands hitje scoort The Boss in 1980. 'Hungry Heart' haalt de Tipparade. Het jaar erop staat 'The River' in de Top 20. Beide nummers zijn afkomstig van The River (1980). Zijn grootste hits scoort Bruce Springsteen in 1985 met 'Dancing In The Dark' en 'I'm On Fire'. 

Naar de top

Beide nummers halen de bovenste plek van de Nederlandse hitlijst en de verkoopcijfers van het album Born In The U.S.A. liegen er niet om. In 2002 verschijnt The Rising. Het is het eerste studio-album van Bruce Springsteen sinds The Ghost Of Tom Joad uit 1995 en het eerste album van Bruce Springsteen & The E-Street Band sinds het in 1984 verschenen Born In The U.S.A..

Verwijzen

The Rising is opgenomen onder productionele leiding van Brendan O’Brien (Mick Jagger, Aerosmith, Bob Dylan, Neil Young) in Atlanta. Hoewel veel nummers verwijzen naar het Amerika van na de aanslagen, gaan de nummers hier niet expliciet over. “De nummers die ik heb geschreven zou je in die context kunnen plaatsen, maar het gaat meer over het gevoel dat ik erdoor kreeg. Gevoelens die veel mensen nog steeds hebben”, aldus Bruce. 

Comeback

De terugkeer van Bruce Springsteen & The E-Street is een doorslaand succes. Het album gaat in de Verenigde Staten in de eerste week 525.000 keer over de toonbanken en komt binnen op nummer 1 in de Billboard Top 200. Het album is direct goud. In Canada, Engeland, Duitsland, Italië, Spanje, Zweden, België, Finland, Denemarken en Noorwegen komt 'The Boss' ook binnen op de bovenste positie. In Nederland houdt alleen By The Way van de Red Hot Chili Peppers The Rising van de eerste plek in de Album Top 100. De opvolger van The Rising is Devils & Dust en komt in 2005 uit. Net als The Rising is de plaat geproduceerd door Brendan O'Brien. De eerste single is de titeltrack van het album.

We Shall Overcome: The Seeger Sessions

Een jaar later is het tijd voor iets heel anders. Een groot ensemble betreedt de studio om samen met Bruce Springsteen nummers op te nemen die ooit geschreven of populair geworden zijn door Pete Seeger. In plaats van maanden in de studio te hangen, staan deze nummers binnen drie dagen op de plaat. Nog diezelfde maand gaat het hele gezelschap op tour. In Europa is deze tour erg populair, maar de Amerikanen zijn minder onder de indruk. Terwijl het toch typisch Amerikaanse nummers zijn.

Magic

In 2007 is het weer de beurt aan The E-Street Band om samen met Bruce de studio in te duiken en komt Magic uit. Deze komt magisch op nummer 1 binnen in Engeland en Ierland. Aan het eind van dit jaar moet de band afscheid nemen van Danny Federici, trouwe organist van The E Street Band. Hij overlijdt aan huidkanker.

Working On A Dream

Working On A Dream komt uit in januari 2009. In diezelfde maand treedt hij op voor Obama, en wint hij een Golden Globe Award voor zijn nummer 'The Wrestler' uit de gelijknamige Mickey Rourke film. Door als afsluiter op de Pinkpopzaterdag te staan zorgt hij ervoor dat deze dag binnen no-time is uitverkocht.

Wrecking Ball

Wrecking Ball is alweer het zeventiende studio-album van The Boss. Het album komt begin maart 2012 uit. Springstream laat zich voor Wrecking Ball inspireren door ouderwetse vaderlandsliefde. Na een kort tour door de Verenigde Staten doet Springsteen ook Europa aan, met onder andere een optreden op Pinkpop 2012

High Hopes

Begin 2014 kondigt The Boss een nieuw studioalbum aan: High Hopes. Het album bevat alleen maar nummers die of covers zijn, of nieuw opgenomen tracks van oude platen die nooit zijn uitgebracht, of nieuw opgenomen nummers van eerder uitgebrachte liedjes. 

Hunter Of The Invisible Game

In datzelfde jaar presenteert Bruce Springsteen ook zijn regiedebuut met een korte film genaamd ‘Hunter Of The Invisible Game’. De korte film gaat over een post-apocalyptische maatschappij en naast de regie, bezet Bruce ook de hoofdrol. 

Nummers Bruce Springsteen