Artiest

Nadieh - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Nadieh
Nederlandse singer/songwriter die in 1986 met 'Windforce 11' een hit scoort. Op 5 april 1996 overlijdt Nadieh op 37-jarige leeftijd aan longembolie.

Karin Reyhani wordt op 7 september 1957 in Den Haag geboren. Haar vader is Indisch, haar moeder Nederlands. Op haar elfde heeft ze voor het eerst een gitaar in haar handen. Ze leert zichzelf spelen en schrijft al snel haar eerste liedje. Na de middelbare school volgt Karin twee studies: psychologie en Arabische talen. Ze maakt ze niet af.

Demo

Op 21-jarige leeftijd verhuist ze naar Den Bosch waar ze zowel solo als met een band optreedt. Karin verkoopt haar hele hebben en houwen om een demo te kunnen financieren. De investering werpt haar vruchten af. Karin krijgt een contract aangeboden. Haar debuutalbum Land Of Tá wordt geproduceerd door Hans Vermeulen (de ontdekker van Anita Meyer) en verschijnt in 1986. De studie Arabische talen komt goed van pas; de artiestennaam van Karin wordt Nadieh, Arabisch voor 'roepster'.

Windforce 11

De lp wordt door de Nederlandse pers bejubeld en de single 'The Right To Change' wordt een bescheiden hitje. Met 'Windforce 11' scoort Nadieh haar eerste Top 40 hit. Behalve een hit levert Land Of Tá Nadieh een Zilveren Harp op, een aanmoedigingsprijs. Ook sleept de singer/songwriter een Edison in de wacht. In 1988 doet Nadieh mee met The Yamaha World Songfestival in Tokio. Ze brengt het liedje 'Haifa Blue' ten gehore en mag nog een keer het podium op om The Best Singer's Trophy in ontvangst te nemen. '

Steun

Haifa Blue' verschijnt ook op Company Of Fools (1988), het tweede album van Nadieh. De single 'Katoozazai' wordt een bescheiden hitje. Nadieh tourt door Nederland, België en Duitsland. No Way Back is een rockalbum en verschijnt in 1989. De single 'Turn Me Loose' krijgt de steun van Radio 3 (en met name van De Avondspits), maar wordt geen succes. Colin Blunstone (ex-zanger The Zombies en te horen op 'Old And Wise' van The Alan Parsons Project) doet mee op het duet en tevens de afsluiter van het album: 'Splendid Morning'. Maar ondanks deze gastbijdrage flopt No Way Back.

Folkroots

Op haar vierde album Eye On The Waves (1991) keert Nadieh terug naar haar (folk) roots. Joey Balin, die eerder samenwerkte met Nazarath, treedt op als producer. Met 'Words' scoort Nadieh haar tweede Top 40-hit. Eind 1992 verdwijnt Nadieh uit de spotlights. Ze besluit zich aan het moederschap te wijden. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan. Ze schrijft teksten voor o.a. Paul de Leeuw en Marco Borsato. Ook richt Nadieh thuis een studio in en schrijft ze nieuw songmateriaal. Dit resulteert in haar vijfde album: On My Own (1994). De cd verschijnt op een klein label en Nadieh treedt solo op. Nadieh staat 9 februari 1995 voor het laatst op het podium, in Rotterdam. Ze wordt ernstig ziek en op 5 april 1996 (Goede Vrijdag) overlijdt ze op 37-jarige leeftijd aan longembolie. Posthuum verschijnt Leef Me Uit, een Nederlandstalig album met werk dat de zangeres in de periode 1993-1994 heeft opgenomen.

Nummers Nadieh