Artiest

Ilse DeLange - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Ilse DeLange
Charismatische country- en popzangeres die in 1998 voor het eerst van zich laat horen met de single 'I'm Not So Tough'. Als achtjarig meisje wint Ilse een playbackwedstrijd op school en meteen wordt ze gebeten door de showbizz-bug. Later verruilt ze het playbacken voor haar eigen zang en sluit zich aan bij de coverband Cash On Delivery. Daarna gaat Ilse DeLange solo en dat is een goede keus, vele albums en hits volgen!

Contract met Warner Brothers

In 1994 wordt IlseDeLange ontdekt. Pas vier jaar later tekent de zangeres uit Almelo een contract met Warner Brothers in Amerika. Ze krijgt de kans haar debuutalbum in Nashville op te nemen met Barry Beckett (die ook met Paul Simon, Bob Dylan, Joe Cocker en Dire Straits heeft gewerkt). 

Opstapje bij Paul de Leeuw

Nog voordat World Of Hurt (1998) in Nederland verschijnt, nodigt Paul de Leeuw Ilse uit voor zijn TV-show. Heel Nederland valt als een blok voor 'de zingende schoenenverkoopster uit Almelo'. Het liedje dat Ilse DeLange in de show ten gehore brengt is, gelijk haar eerste single: 'I'm Not So Tough'.  

Amerika wacht 

World Of Hurt is echter een groot succes en wordt in no time dubbel platina. Ilse heeft inmiddels gebroken met de band Cash On Delivery en haar eigen begeleidingsband opgezet. Na een Marlboro Flashback Tour (een muziektournee waarbij bekende Nederlandse bands nummers spelen van andere bekende artiesten) verschijnt eind 1999 het live-album Dear John, met covers van John Hiatt. De Amerikaanse doorbraak laat ondertussen nog steeds op zich wachten. 

Country of pop?

De Amerikaanse platenmaatschappij wil van Ilse een countryzangeres maken, terwijl de Almelose zichzelf als popartieste ziet. In Nederland verschijnt in het jaar 2000 Livin' On Love. De gelijknamige single wordt een bescheiden hitje. Hierna verbreekt Ilse DeLange de contacten met de Verenigde Staten.

Vernieuwend en eigenzinnig

Na een aantal maanden in Amerika te hebben gezeten, brengt Ilse in 2003 Clean Up uit. Bij de opnames van dit album heeft ze zelf de touwtjes in handen. Ze schrijft ook zelf de teksten. Haar nieuwe sound valt in goede smaak, want het album wordt een succes.

Overstap

Het gaat niet goed met Warner Music en begin 2004 staat Ilse DeLange zonder contract op straat. Universal is echter wel geïnteresseerd. In 2006 maakt ze in Amerika, samen met producer Pat Leonard, het album The Great Escape. De eerste drie singles zijn 'The Great Escape', 'The Lonely One' en 'I Love You'.

Pinkpop 2007

Een jaar na het uitbrengen van het album The Great Escape zijn de singles nog niet op. 'Reach For Light' verschijnt in mei 2007. Ditzelfde jaar staat Ilse DeLange op meerdere festivals, waaronder Pinkpop. Ook vult ze twee keer de Heineken Music Hall.

Gouden Harp

Ilse DeLange krijgt in 2008 een onderscheiding: de Gouden Harp. Ze ontvangt deze prijs voor haar bijdrage aan de Nederlandse niet-klassieke muziek.

Incredible

Het nieuwe album Incredible van Ilse DeLange verschijnt in oktober 2008. Ze trekt naar Zweden om de liedjes te schrijven en op te nemen. De plaat verkoopt goed en Ilse mag al snel een Gouden Plaat in ontvangst nemen. Ook haar clubtour is snel uitverkocht. De eerste single 'So Incredible' wordt een nummer 1-hit, en ook 'Miracle' en 'Puzzle Me' staan hoog in de hitlijsten.

3FM Awards 2009

Ilse DeLange is in 2009 de grote winnaar van de 3FM Awards. Ze sleept maar liefst vier awards binnen, waaronder de prijs voor meest gedraaide single op 3FM (De Schaal van Rigter), beste liedje en beste zangeres.

Kane 

Voor het album No Surrender van Kane neemt ze samen met hen het nummer 'High Places' op, al doet ze alleen de samenzang met zanger Dinand Woesthoff en heeft ze geen eigen coupletten. De single wordt 3FM Megahit in oktober 2010. 'High Places' is de tweede single die Ilse DeLange en Kane samen opnemen. In 2008 brachten ze samen de single 'Before You Let Me Go' uit.

Next To Me

In 2010 is Ilse DeLange druk bezig met het schrijven van nieuwe liedjes voor een volgend album. Wederom gaat ze hiervoor naar Nashville in Amerika. Na enkele voorproefjes op de Nederlandse radio, komt in juli 2010 de eerste en gelijknamige single van het album Next To Me.

Op het album wordt ze bijgestaan door "te gekke muzikanten," zoals ze zelf zegt. Producer Bergman (Sting, Frank Black), gitarist Paul Franklin (Dire Straits) en drummer Matt Chamberlain (Tori Amos) doen allemaal een duit in het zakje voor Next To Me. Ook voor dit album krijgt ze een Gouden Plaat.

3FM Megahit en themalied Serious Request

Met de single 'DoLuv2LuvU' van het album Next To Me scoort Ilse DeLange een 3FM Megahit. Het nummer wordt tevens gebruikt als themalied voor 3FM Serious Request 2011. Het nummer betekende met de electronisch geproduceerde beats een breuk met haar gitaarliedjes uit het verleden.

Live in Gelredome

Ilse mag op 26 maart 2011 het podium van het Arnhemse stadio Gelredome bestijgen en die show wordt opgenomen voor het album én de dvd Live in Gelredome. Een jaar later, op 23 maart 2012, wil ze opnieuw een concert geven in het stadion, maar door het plotselinge overlijden van haar vader wordt dit concert uitgesteld tot 14 en 15 september 2012. Als eerbetoon aan haar vader brengt Ilse begin 2012 het nummer 'Without You' uit.

Eye Of The Hurricane

In mei 2012 verschijnt haar single 'Hurricane'. Het bijhorende album Eye Of The Hurricane, wordt snel daarna aangekondigd en is vanaf 14 september te verkrijgen. Op diezelfde dag treedt Ilse ook op in Gelredome in Arnhem en plant de volgende dag, op 15 september, nog een concert in het stadion.

After The Hurricane

Eind 2013 verschijnt After The Hurricane. Het album is een mix van haar grootste hits en er staan ook vier nieuwe tracks op. Op 24 september komt de eerste single van het album uit, 'Blue Bittersweet'. Dit liedje is tevens de titelsong van de Nederlandse boekverfilming Het Diner. De zangeres vindt het een enorme eer dat haar nummer is gekozen voor de Nederlandse film.

Jurylid bij The Voice Of Holland

Vanaf het vierde seizoen van het talentenjachtprogramma The Voice Of Holland van RTL is Ilse Delange te zien als jurylid en coach van de kandidaten. Dit doet ze samen met Nick & Simon, Trijntje Oosterhuis, Marco Borsato en Ali B.

Eurovisie Songfestival 2014

Samen met Waylon vertegenwoordigt ze in 2014 Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival in Denemarken. Het duo gaat onder de naam The Common Linnets het podium op met een country/bluegrass-achtig nummer. Ondanks de kritieken vanuit eigen land, worden ze in Malmö warm ontvangen en eindigen ze zelfs op de tweede plaats van het evenement.

The Common Linnets

Op dit moment is Ilse DeLange vooral druk met The Common Linnets, zónder Waylon en mét JB Meijers. In 2015 brachten ze het album // uit, dat de nummer 1-positie haalt in de Album Top 100. De eerste single van dat album, 'We Don't Make The Wind Blow', wordt gebruikt als titelsong van de Nederlandse versie van de FOX-serie Wayward Pines. Ook componeert de groep liedjes voor de musical over het boek De Tweeling van Tessa de Loo.