Artiest

Smokey Robinson - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Smokey Robinson
Amerikaanse band, opgericht door zanger Smokey Robinson. In hun eerste jaren treden ze vooral op als The Miracles. Robinson is ook een invloedrijk producer en componist. Het is ook Robinson die de componist en manager van The Miracles, Berry Gordy, aanspoort een eigen platenlabel te beginnen: de start van Tamla Records dat later Motown wordt.

Van de jaren ’60 tot en met de jaren ’70 hebben ze vooral in de Verenigde Staten hit na hit. Nummers als ‘Tears Of A Clown’, ‘Going to a Go-Go’, ‘The Tracks Of My Tears’, ‘I Second That Emotion’ zijn uitgegroeid tot popklassiekers. The Miracles schrijven in die jaren ook een groot aantal songs die een succes worden voor andere Motown-artiesten, zoals: ‘Get Ready’ en ‘My Girl’ voor The Temptations, ‘My Guy’ voor Mary Wells en ‘I’ll be Doggone’ voor Marvin Gaye.

Motown

Robinson, die dan tevens vice-president van Motown is, verlaat in 1971 The Miracles. Hij wordt opgevolgd door Billy Griffin. De band gaat, weliswaar onderhevig aan enige bandwisselingen, nog door tot begin jaren ’80.