Artiest

Freddy Breck - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Freddy Breck
“De titel van onze volgende plaat, uitgevoerd door een nieuwe jonge Duitse zanger, hoort u tweemaal, namelijk voor de eerste en de laatste keer.”

Zo werd in de zomer van 1972 de single 'Überall Auf Der Welt' van Freddy Breck aangekondigd door een Duitse radiopresentator. Wat niemand toen nog kon bevroeden was dat van 'Überall Auf Der Welt' een gigantische schlagerhit in heel Europa zou worden. Alleen in Duitsland al zouden meer dan 800.000 singles van 'Überall Auf Der Welt' verkocht worden. Voor de toen 30-jarige Freddy Breck betekende het zijn grote doorbraak.

Louis Armstrong

Freddy Breck komt op 21 januari 1942 als Gerhard Breker ter wereld in Sonneberg, Thüringen. Na zijn schooltijd gaat hij aan het werk als machinetechnicus. In de avonduren probeert hij invulling te geven aan zijn artistieke aspiraties. Zo treedt hij op als conferencier, entertainer, presentator, zanger en DJ in het plaatselijke bier- en danslokaal. In datzelfde lokaal ontmoet hij Hermann Lederer, die hem uitnodigt deel te nemen aan een talentenjacht. Als Freddy Breck, een naam die door Lederer wordt bedacht, wint hij de finale van de talentenshow. Na afloop wordt hij gefeliciteerd door de internationale hoofdgast Louis Armstrong, die hem een grote toekomst voorspelt.

Afgewezen

Om in zijn dagelijkse onderhoud te voorzien treedt hij op als Jodler Freddy in honderden bierlokalen en discotheken in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Verder treedt Freddy op als acteur in toneelvoorstellingen. Ondertussen probeert hij tevergeefs aan een platencontract te komen. Met een “Sie werden noch von uns hören…” wordt hij telkens weer afgewezen. Uiteindelijk neemt Freddy in eigen beheer twee liedjes op, waarvan hij op eigen kosten duizend singletjes laat persen. Op 30 augustus 1968 mag hij één van de liedjes zingen in het ZDF programma Drehscheibe. Het is de eerste keer dat Freddy Breck op de Duitse televisie is te zien.

Zonnetje

Niet lang na zijn tv-debuut wordt Freddy voorgesteld aan de Duitse platenproducer Heinz Gietz. Met hem neemt hij de single 'Carola' op, een disconummer waar Freddy niet echt gelukkig mee is. Hij stelt Gietz voor een eigen liedje op te nemen, 'Dream Girl'. Het singletje doet het aardig maar wordt geen hit. Dat gebeurt wel met Freddy’s volgende single, waarvoor hij zelf het idee heeft aangedragen: het moderniseren van een populaire klassieke melodie. Gekozen wordt voor een bewerking van het bekende gevangenenkoor uit Verdi’s Nabucco. Freddy verandert de titel in 'Überall Auf Der Welt' en neemt het op met een groot orkest en koor. Eenmaal uit op single begint het zonnetje inderdaad voor hem te schijnen.Het nummer wordt een gigantische hit en zorgt er voor dat zijn naam als nieuwe Duitse schlagerartiest wordt gevestigd.

Hits

Na het succes van 'Überall Auf Der Welt' volgen grote schlagerhits als 'Bianca', 'Halli Hallo', 'Der Grosse Zampano' en 'Rote Rosen', waarmee Freddy Breck in de zomer van 1973 de eerste plaats in de Nederlandse hitlijsten weet te bereiken. Zelfs in Engeland is Freddy Breck succesvol; zijn single 'So In Love With You' belandt in 1974 hoog in de Britse charts. Drie jaar later scoort Freddy met 'Die Sterne Steh’n Gut' opnieuw een grote schlagerhit in Duitsland.

Schlagerfestival

Gedurende de jaren tachtig schrijft Freddy Breck ook liedjes voor Duitse schlagerartiesten als Nina & Mike, Die Kastelruther Spatzen en het Original Naabtal Duo. In 1986 neemt hij met Dennie Christian en zangeres Mieke een Nederlandstalige elpee op, die mede dankzij de hitsingle 'Vakantie' wordt bekroond met goud. Daarnaast is Freddy vaste gast op het jaarlijkse Schlagerfestival, dat ieder jaar door de Nederlander Harry Thomas wordt georganiseerd in Kerkrade. Het jarenlang door de Tros uitgezonden programma trekt miljoenen Nederlandse kijkers.

Astrid Breck

In 1989 trouwt Freddy Breck met zijn Astrid, die tevens zijn manager wordt. Ook brengt het duo als Astrid & Freddy Breck diverse succesvolle albums uit. Speciaal daarvoor openen zij hun eigen Romantic Studio, waarna zij in 1998 hun eigen platenmaatschappij Sun Day Records oprichten.
Aan het begin van de 21ste eeuw toert Freddy Breck met Drafi Deutscher en DJ Ötzi uitgebreid door Duitsland en Oostenrijk. Daarnaast treedt hij regelmatig op met zijn vrouw Astrid Breck. Ook in Vlaanderen en Nederland blijft Freddy Breck een graag geziene gast. Tijdens festivals en andere optredens presenteert hij zich als een echte vedette die nog steeds erg geliefd is bij alle fans van goede schlagermuziek.