Artiest

Del Shannon - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Del Shannon
Een van de meest originele rockers van de jaren ’60 is Del Shannon. Del Shannon schrijft veel zijn nummers zelf. Hij probeert altijd originele muziek te spelen. Na de jaren ’60 wordt zijn succes minder.

Debuutsingle

Del Shannon wordt geboren als Charles Westover. Zijn debuutsingle ‘Runaway’ wordt in 1961 uitgebracht. Het nummer is een grote hit wereldwijd. Het lied haalt nummer 1 in Amerika en ook de opvolger ‘Hats Off To Larry’ is een top 10 hit. 

The Beatles

De jaren daarna heeft Shannon een aantal hits. De grootste hit hiervan is ‘Little Town Flirt’. Hij is nog succesvoller in Engeland dan in Amerika. In Engeland is Shannon hot. Tijdens een van zijn Europese tours in 1963 speelt hij een aantal shows samen met  The Beatles. Shannon is erg onder de indruk van the Beatles en is de eerste Amerikaanse artiest die een nummer van the Beatles covert. In 1963 neemt hij het Beatles-nummer ‘From Me To You’ op. Het levert hem een erg bescheiden hitje op. 

Top 40

Shannon keert in 1964 terug met een top 10 hit. ‘Keep Searchin’ is een van zijn ruigste nummers. Hij brengt in 1965 een soortgelijk nummer uit genaamd ‘Stranger In Town’. Hierna zal Shannon een aantal decennia lang niet meer te vinden zijn in de top 40. 

Andrew Loog Oldham

Hij verandert van platenmaatschappij, maar dit brengt niet het gewenste commerciële succes. Na een korte ontmoeting met producer Andrew Loog Oldham (manager en producer van de Rolling Stones) verandert Del Shannon zijn muzikale stijl. Hij gaat meer ‘klassieke’ / barokke rockmuziek maken. Tot Shannon’s spijt brengt de nieuwe platenmaatschappij de nieuwe nummers niet uit op album. Wel worden er een aantal singles uitgebracht. 

Comeback

Aan het eind van de jaren ’60 steekt Shannon veel tijd in het produceren van andere artiesten waaronder Brian Hayland. Hij is telkens weer te porren voor een comeback album. Pas in de jaren ’80 krijgt hij deze comeback. Hij neemt een album op dat door Tom Petty wordt geproduceerd. The Heartbreakers spelen mee op de plaat als achtergrond muzikanten. De cover ‘Sea Of Love’ van dit album levert hem opnieuw een top 40 hit op. Hij werkt aan een ander comeback album met Jeff Lynne en er doen geruchten de ronde dat Del Shannon Roy Orbison geet vervangen in the Traveling Wilburys wanneer hij geheel onverwacht zelfmoord pleegt op 8 februari 1990 februari. Hij was onder invloed van antidepressiva.

Nummers Del Shannon