Artiest

Johnny Bristol - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Johnny Bristol
Een Amerikaanse componist en producer voor het befaamde Motown-label die in de jaren zeventig ook aan het grote succes ruikt als zanger, wanneer hij een grote hit scoort met ‘Hang On In There Baby’. Echt grote klappers blijven daarna uit, maar Bristol blijft zingen en ook schrijven voor andere artiesten. Hij overlijdt in 2004.

Bristol begint als muzikant in het niet al te succesvolle duo Johnny & Jackey. Daarna gaat hij als componist voor het befaamde soullabel Motown aan de gang. Dat levert meer succes op. Hij schrijft in die hoedanigheid succesvolle nummers voor onder meer Marvin Gaye, The Supremes en Smokey Robinson. Wanneer hij Motown verruilt voor CBS werkt hij daar als producer aan albums van onder andere Johnny Mathis en Boz Scaggs.

Boyzone

Toch kriebelt het bij Bristol, die het liefst zijn eigen carrière als zanger wil oppakken. Dat lukt wanneer hij een deal sluit met MGM Records. Voor dat label neemt hij zijn eigen platen op. ‘Hang On In There Baby’ blijkt zijn grootste hit. In Nederland bereikt het nummer in 1974 een tiende plaats in de hitlijst. De zanger maakt meer platen en zijn singles zijn wisselend succesvol. Geen van de nummers wordt echter zo’n grote hit als die eerste. Hij schrijft in die periode ook ‘Love Me For A Reason’, het nummer waar The Osmonds - en later popgroep Boyzone - een hit mee scoort.

Tom Jones

Johnny Bristol blijft gedurende zijn eigen loopbaan als zanger ook gewoon met en voor andere artiesten werken waaronder Tavares en Tom Jones. Hij overlijdt in 2004 op 65-jarige leeftijd.

Nummers Johnny Bristol