Artiest

Maria Mc Kee - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Maria Mc Kee
De in Los Angeles geboren Maria McKee heeft in thuisland Amerika nog nooit de hitlijsten gehaald. In Europa, en met name in Nederland, weten wij het het talent van de singer/songwriter wel te waarderen. Maria McKee heeft drie Top 10 hits op haar naam staan waarvan er twee op nummer 1 zijn gekomen.

Het verhaal: Maria McKee maakt halverwege de jaren '80 deel uit van de band Lone Justice. Op het titelloze debuutalbum doen o.a. Annie Lennox en Steve Van Zandt mee. In hetzelfde jaar dat Lone Justice verschijnt, 1985, scoort de zanger Feargal Sharky een nummer 1 hit in ons land (en in andere landen) met 'A Good Heart'. Het nummer is geschreven door Maria McKee.

Debuut

In 1989 verschijnt het titelloze debuut van Maria McKee en het jaar erop weet ze weer op de eerste plaats van de Nederlandse Top 40 te komen. Dit keer doet ze het zelf. 'Show Me Heaven' is niet terug te vinden op haar debuutalbum, maar is een muzikale bijdrage aan de Tom Cruise-film Days Of Thunder. Het is niet de enige keer dat de singer/songwriter een liedje afstaat aan een film. Op de soundtracks van Dream A Little Dream (1989) en op die van de Quentin Tarantino klassiekers Reservoir Dogs (1992) en Pulp Fiction (1993) zijn ook songs van haar hand terug te vinden.

Achtergrond

In het begin van de jaren '90 is Maria McKee een veelgevraagd achtergrondzangeres. Zo is ze te horen op nummers van o.a. Bob Geldof, Robbie Robertson, Dwight Yoakam, Steve Earle, Counting Crows en U2. Haar tweede album You Gotta Sin To Get Saved verschijnt in 1993 en Life Is Sweet, haar derde, in 1996. Bette Midler neemt voor haar album Bette Of Roses (1995) twee nummers op van Maria McKee: 'The Last Time' en 'To Deserve You'. Deze laatste song verschijnt (in remixvorm) op single en wordt een vette Top 10 hit. (De eerste voor Bette Midler sinds 'Beast Of Burden' uit 1984.)

Life Is Sweet

In hetzelfde jaar covert Laura Branigan 'Show Me Heaven' voor haar cd The Best Of Laura Branigan. Het jaar erop neemt Tina Arena hetzelfde nummer onder handen en geeft het een plekje op haar album Don't Ask (1996). Samen met Sam Brown schrijft ze 'I Forgive You' voor Box (1997), het vierde album van Sam Brown. Ook in de 21e eeuw schrijft Maria McKee door. Later verschijnen nog de albums Highdive (2003 Peddlin' Dreams (2005) en Late December (2007).

Nummers Maria Mc Kee