Artiest

Muddy Waters - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Muddy Waters
Muddy Waters is een pionier op het gebied van de elektrisch versterkte blues. Hij was een van de eerste die een elektrische gitaar gebruikte om blues te spelen en creëerde daarmee zijn eigen sound.

Muddy Waters wordt op 4 april 1915 geboren als McKinley Morganfield in Rolling Fork, Mississippi, Amerika. Hij wordt door verschillende grote namen (Son House, Willie Brown, and Robert Johnson) uit de blueswereld beïnvloed. Op 13-jarige leeftijd begint hij mondharmonica te spelen en vier jaar later verruilt hij de mondharmonica voor de gitaar. Binnen een jaar leert hij de bottleneck-style op gitaar spelen.

Chauffeur

In 1941 neemt hij zijn eerste nummers op. Hij krijgt echter pas bekendheid wanneer hij in 1943 naar Chicago verhuist. Hier wordt zijn ‘Chicago sound’ beroemd. Maar zijn carrière start niet gemakkelijk. Hij begint in Chicago als vrachtwagenchauffeur. Maar hij weet in die periode de mensen van de onafhankelijke platenmaatschappij Aristocrat over te halen hem op te nemen.

Geschiedenis

Hij vormt een band met verschillende bluesmuzikanten en scoort een hit met het nummer ‘I Can’t Be Satisfied/I Feel Like Going Home’. Met dit nummer begint het Chicago Blues tijdperk, een nieuw hoofdstuk in de bluesgeschiedenis. Er worden nog enkele muzikanten aan de band toegevoegd en in 1951 heeft Waters zijn band en daarmee zijn sound gecompleteerd. Als laatste element werd Willie Dixon toegevoegd. Naast bassist is Dixon songwriter. Hij schrijft een aantal songs voor Waters. 

Revival

In de jaren ’60 bereikt Waters een nieuw publiek als ook de blanke jeugd tijdens de blues revivals steeds meer en meer naar blues gaat luisteren. In 1977 stapt Muddy Waters over naar Blue Sky Records. Deze maatschappij is van een van de jonge leerlingen die meespeelde in de band van Waters. Daar neemt Waters nog vier albums op in de daaropvolgende jaren. Muddy Waters overlijdt in zijn slaap op 30 april 1983 in Chicago, Illinois.

Nummers Muddy Waters