Artiest

Sinéad O'Connor - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Sinéad O'Connor
Ierse zangeres die begin jaren '90 een wereldhit scoort met het door Prince geschreven nummer 'Nothing Compares 2 U'. Sinead O'Connor zorgt in 1992 voor een hoop opschudding wanneer ze op de Amerikaanse televisie een foto van de Paus verscheurt.

Ouders gescheiden, een moeder die haar - naar ze zelf zegt - heeft misbruikt. Als tiener reageert Sinead O’Connor zich af met rebellie en winkeldiefstal. Ze wordt van haar katholieke school getrapt en naar een kostschool voor moeilijk opvoedbare kinderen gestuurd. Haar ‘redding’ komt er op het huwelijksfeest van een familielid. 

Onder de indruk

In Tua Nua-drummer Paul Byrne hoort haar tijdens de plechtigheid zingen en is onder de indruk. O’Connor schrijft onder meer mee aan ‘Take My Hand’ voor ze op een solocarrière mikt. Ze neemt piano- en zanglessen, en verdient ondertussen de kost door gezongen telegrammen te bezorgen. In 1985 tekent Sinead O’Connor een contract met Ensign Records. Ze verlaat thuisbasis Dublin en trekt naar Londen. Daar verzorgt ze in ’86 de vocals op de soundtrack van The Captive, die geschreven is door U2-gitarist The Edge.

The Lion And The Cobra

Een jaar later, in 1987, komt ze met haar debuut The Lion And The Cobra aanzetten. Ze heeft het album zelf geproduceerd (eerdere opnames had ze weggegooid omdat de productie niet klonk zoals ze het hebben wilde) en het wordt meteen een hit in het Verenigd Koninkrijk.

Nothing Compares 2 You

De eerste single van dat album, ‘Troy’, haalt de vijfde plek in de Nederlandse hitparade. ‘Mandinka’ doet het iets minder goed maar staat toch vier weken in de top veertig. Sinead O’Connor bevestigt zichzelf in 1990 met I Do Not Want What I Haven’t Got. Het album wordt de hitlijsten ingedragen door hitsingle ‘Nothing Compares 2 You’, geschreven door Prince. 

Lovend

De kritieken op het album zijn lovend. In Nederland staat het album 44 weken in de album top 100 waarvan zes weken op de hoogste stek. ‘Nothing Compares 2 You’ staat 16 weken in de top veertig en acht weken op één. Am I Not Your Girl? uit ’92 kan niet tegen zijn voorganger op, noch commercieel noch creatief. Toch blijft het album 25 weken in de album top 100. Na het album trekt O’Connor zich terug. Ze gaat terug naar Dublin, waar ze operalessen volgt en de rol van Ophelia speelt in Hamlet. 

Universal Mother

In 1994 brengt O’Connor het album Universal Mother uit, die door de critici goed wordt onthaald maar die de weg naar het grote publiek niet vindt. 

Faith And Courage

Voor een volledige CD is het wachten tot 2000, het jaar waarin Faith And Courage uitkomt. De titel is logisch gekozen als je weet dat O’Connor het jaar voordien tot katholieke priesteres is gewijd (tijdens een onofficiële ceremonie) in het Franse bedevaartsoord Lourdes. Sinead O’Connor is de nieuwe moeder Bernadette Marie. 

Saturday Night Live

Wie gelooft dat O’Connor haar wilde haren is kwijtgeraakt, zit goed fout. Al van bij het begin van haar carrière doet de kaalgeschoren zangeres de controverse oplaaien door IRA-aanslagen goed te praten Ook kraakt ze U2 (die zowel voor In Tua Nua als voor haarzelf een grote steun was) af en trekt zich terug uit de Grammy Awards ook al is ze vier keer genomineerd. Verder doet ze stof opwaaien door af te zeggen voor Saturday Night Live als ze hoort dat (de als seksistisch bekend staande) Andrez Dice Clay gastpresentator zou worden. 

Sean-Nos Nua

Als ze een optreden in New Jersey weigert omdat het Amerikaanse volkslied eerst wordt gespeeld, lusten de Amerikanen (onder wie Frank Sinatra) haar rauw. En nadat ze een foto van de Paus heeft verscheurd met de oproep om ‘het echte kwaad te bevechten’, wordt ze weggefloten van een hommageconcert voor Bob Dylan. Sean-Nos Nua verschijnt eind 2002 en bevat Ierse traditionals die in een eigentijds jasje zijn gestoken.

Throw Down Your Arms

Op 3 oktober 2005 verschijnt Throw Down Your Arms. De plaat bestaat uit een dubbel-cd met klassieke reggaenummers, waarbij de eerste cd de composities bevat zoals ze door de oorspronkelijke artiesten zijn geschreven, en de tweede cd "dub" versies bevat met de persoonlijke interpretatie van Sinéad. 

War

Throw Down Your Arms besluit met het nummer 'War' van Bob Marley, hetgeen gebaseerd is op de toespraak die Haile Selassie op 4 oktober 1963 aan de Verenigde Naties gaf. Aangezien CD's in de Verenigde Staten altijd op dinsdag verschijnen, werd de cd exact 42 jaar na dato uitgebracht. Tevens valt de datum van verschijning samen met Rosj Hasjana in 2005, het traditionele begin van het nieuwe Joodse jaar.

Theology

Sinéad O'Connor brengt in 2007 haar achtste volledige studio-album uit. Het is een dubbelcd, getiteld Theology, bestaande uit twee CD's: de Dublin Sessions en de London Sessions. De Ierse zangeres treedt op 9 november 2007 op in de Melkweg in Amsterdam. Vijf laar maakt zij haar album How About I Be Me (And You Be You) ? bekend.De Nederlandse presentator Ivo Niehe zoekt haar op voor een interview voor het televisieprogramma De TV Show Op Reis.


De Baas

In 2014 brengt de zangeres haar album In september 2014, 27 jaar na haar hit 'Nothing Compares 2 U', geeft zij een concert in de Amsterdamse Melkweg.


Overlijden
Sinéad O'Connor overlijdt op 26 juli 2023 op 56-jarige leeftijd, maken Ierse media bekend.