Artiest

Shalamar - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Shalamar
Amerikaanse zanggroep dat in de jaren '70 wordt gevormd door een producent van het Amerikaanse muziekprogramma Soul Train. Tussen 1979 en 1987 hebben ze een aantal hits, waaronder 'The Second Time Around' en 'I Can Make You Feel Good'.

Soultrain

De groep Shalamar  is in 1977 ontstaan uit twee achtergronddansers uit het Amerikaanse soul-TV-programma "Soultrain". De twee dansers waren de toen nog jonge Jeffrey Daniel en Jody Watley. Voor de leadvocalen werd zanger Gerry Mumford aangetrokken. Ze maakten een single Uptown festival, die zowel in de US als in Europa een hit werd. De eerste LP werd op het Soultrainlabel uitgebracht. Gerry vertrok na de eerste LP en werd vervangen door Soultrain-gang-zanger Garry Brown, waarmee de groep het tweede album "Disco Gardens" maakte, op het Solar label. Van deze LP werd de single Take that to the bank een hit.

Nummer 1 Hit

Het grote succes van Shalamar kwam toen Mumford werd vervangen door zanger Howard Hewett. Ze scoorden een nummer één in de Billboard R&B chart in 1980 met The second time around. Het trio maakte in deze bezetting in totaal vijf albums, te weten "Big Fun", "Three for love", "Go for it", "Friends" en "The look". Ze scoorden in de US en UK veel grote hits als I owe you one, Make that move en A night to remember. Hun grootste hit in Nederland was I can make you feel good, dat in juli 1982 de achtste plaats in de Nederlandse top 40 haalde.

Ruzie & Moonwalk

1984 was het begin van het einde voor Shalamar. Jody Watley en Jeffrey Daniel verlieten met grote ruzie de groep. Jeffrey ging als danser weer aan de slag in musicals als "Starlight Express" en "Give my regards to Broadstreet" en deed de choreografie van clips van Michael Jackson (Bad) en de film "Moonwalker" en leerde Michael Jackson o.a. de 'moonwalk' (slow-motion op-de-plaats bewegen) en het 'achteruit-vooruitlopen' in Billie Jean.