Artiest

Cyndi Lauper - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Cyndi Lauper
Amerikaanse zangeres wiens debuutalbum She’s So Unusual meer dan vijf miljoen keer over de toonbank gaat. Ze is een van de grootste sterren van het vroege MTV-tijdperk. Met haar opvallende verschijning scoort ze verscheidene grote hits in de jaren tachtig met nummers als ‘Girls Just Wanna Have Fun’, ‘Time After Time’ en ‘True Colors’.

Zingen

Opgroeiende in Brooklyn is het voor Cyndi (volledige naam: Cynthia Ann Stephanie Lauper Thornton) al snel duidelijk dat ze wil gaan zingen. Daarom stopt ze in haar tienerjaren met school en gaat in lokale coverbandjes spelen. 

Blue Angel

Een aantal jaar later, in 1977, begint ze haar eigen materiaal te schrijven en vormt samen met John Turi het duo ‘Blue Angel’. Het koppel heeft een stevige aanhang in New York, maar toch flopt het debuutalbum dat in 1980 wordt uitgebracht. Hierdoor wordt Cyndi failliet verklaard en dit betekent ook het einde van de band. 

Optreden

Maar Cyndi besluit door te zetten en gaat solo optreden in plaatselijke cafés en restaurants. In deze periode wordt haar vriendje, David Wolff, haar manager en hij regelt voor Cyndi een platencontract bij het label Portrait. 

Hit

Tegen het einde van 1983 wordt haar debuutalbum She’s So Unusual uitgebracht, met als eerste single ‘Girls Just Wanna Have Fun’. Stevig gepromoot door MTV wordt deze single een grote hit en Cyndi zelf een ster van formaat. 

Strijd

Eind 1983, begin 1984 lijkt er een strijd te ontstaan tussen Madonna en Cyndi Lauper. Beide sexy en excentrieke zangeressen scoren wereldwijd hit na hit en verkopen miljoenen albums. Cyndi Lauper is, met een bereik van drieënhalf octaaf, technisch gezien de beste zangeres van de twee. Maar begin jaren '90 zal blijken dat Madonna de 'strijd' heeft gewonnen.

Verschijning

Men kan moeilijk om Lauper heen. Met haar meisjesachtige stem en haar bijzondere kledingkeuze, is ze op z’n zachtst gezegd een opvallende verschijning. Ze is mateloos populair onder tienermeisjes, ze kopiëren Cyndi’s stijl en ‘Girls Just Wanna Have Fun’ is hun strijdlied voor zelfexpressie. 

Singles

Het album wordt een groot succes en de tweede single ‘Time After Time’ bereikt zelfs de nummer één positie. De daarop volgende singles (‘She Bop’ en ‘All Trough The Night’) komen ook in de top vijf. Hiermee wordt Cyndi Lauper de eerste vrouwelijke artiest die vier singles van een debuutalbum in de top vijf krijgt.

True Colors

Het tweede album, True Colors, verschijnt in de herfst van 1986 en is wat rustiger en meer volwassen dan zijn voorganger. De gelijknamige single behaalt de nummer een positie, Cyndi ontvangt een Grammy-nominatie voor de ballad.

A Night To Remember

Na een uitstapje naar de filmwereld, brengt Cyndi Lauper haar derde album A Night To Remember uit in 1989. Dit album wordt minder goed ontvangen dan zijn voorgangers en krijgt negatieve recensies. Toch levert dit album Cyndi nog wel een nummer een hit op, de single ‘I Drove All Night’. Het album blijft echter hangen op plaats 37. 

Privé

Privé gaat het Lauper wel voor de wind. Tijdens de opnames van haar tweede film, Off and Running, ontmoet ze David Thornton. De twee trouwen in 1991.

Hat Full Of Stars

In hetzelfde jaar komt Cyndi’s vierde album op de markt, Hat Full Of Stars. Er komen geen hits uit voort, maar de meeste kritieken zijn lovend.

Albums

De jaren daarna brengt Cyndi Lauper verscheidene albums uit: Twelve Deadly Cyns…And Then Some (1994), Sisters Of Avalon (1997) en een kerstalbum in 1998. Deze albums ontvangen over het algemeen positieve kritieken, maar geen van allen bereiken de hitlijsten. 

Concerten

Tijdens de zomer van 2003, na vijf jaar stilte, geeft Cyndi een 22-tal concerten ter promotie van haar nieuwe album met de zeer toepasselijke titel At Last

The Body Acoustic

Met het album The Body Acoustic laat Lauper in 2005 weer wat van zich horen. Op de plaat staan akoestische versies van oudere nummers, plus twee nieuwe tracks. In 2006 maakt ze haar Broadway-debuut in een remake van The Threepenny Opera. In 2008 verschijnt haar album Bring Ya To The Brink. Twee jaar later brengt zij haar plaat Memphis Blues uit. In 2014 verschijnt verzamelalbum genaamd She´s So Unusual, A 30th Anniversary Celebration.