Artiest

Marco Borsato - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Marco Borsato
Eén van de bekendste zangers van Nederland sinds 'Dromen Zijn Bedrog' in 1994 alle records breekt. Marco Borsato is één van de best verkopende artiesten van de jaren 90 in Nederland. Borsato begint zijn carrière als Billy Vera-imitator in Hennie Huismans Soundmixshow. Vrijwel alle singles die Marco Borsato uitbrengt, halen de top 10 in de hitlijsten. Naast 'Dromen Zijn Bedrog' scoort de zanger onder meer nummer 1-hits met 'Waarom Nou Jij', 'De Bestemming', 'Binnen' en 'Rood'.

Soundmix-show

Bekend is dat Marco Borsato als beginnend zanger in 1989 aan de soundmix-show meedoet en deze, een jaar later, wint met het liedje 'At This Moment' van Billy Vera. Maar wat niet iedereen weet is dat hij meedoet aan het programma van Henny Huisman door een plotselinge samenloop van omstandigheden. Een eerdere kandidaat die mee zou doen, valt ineens uit en Hans van Eijk, jurylid van de Soundmix-show weet Marco te regelen als vervanger. 

Italiaans

Na zijn overwinning, breekt er voor Marco een spannende tijd aan. Platenmaatschappijen zijn geïnteresseerd en binnen no-time sluit Marco een platencontract af. Zijn eerste single wordt 'At This Moment/Emozioni' en niet veel later volgt ook een album met de titel Emozioni. Het succes neemt af en Marco wordt overgehaald in het Nederlands te gaan zingen.

Record

Het blijkt een succesformule. In 1994 verschijnt 'Dromen Zijn Bedrog'. De single weet maar liefst 13 weken op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten te staan. Goed voor een vermelding in het Guiness Book Of Records. Veel van de liedjes die Marco zingt zijn Italiaanse songs die van een Nederlandse tekst worden voorzien. Op Als Geen Ander (1995) schrijven John Ewbank, Han Kooreneef en Leo Driessen ook een flink aantal geheel eigen nummers voor Marco. Aan de Borsato successtory komt geen eind. De cd's worden veelvoudig platina en de zanger scoort hit na hit. 

De Waarheid

Zijn meest succesvolle album tot nu toe is De Waarheid (1997). Meer dan 600.000 (!) stuks gaan van dit album over de toonbank. De Bestemming en Luid En Duidelijk verschijnen in respectievelijk 1998 en 2000. In 2001 wordt Marco gevraagd een nummer te zingen op de bruiloft van Prins Willem Alexander en Maxima. Hij nodigt zangeres Sita uit om het samen met hem te doen. Begin 2002 verschijnt Onderweg. Een verzamelaar hits met vijf nieuwe Borsato tracks. Met onder meer een driemaal uitverkocht stadion De Kuip is Marco Borsato de best bezochte live-act van 2002. 

Muziek-DVD

2004 is wederom een jaar van records. Bij elk van de 13 liedjes op het nieuwe album Zien zal een kort filmpje worden gemaakt, en niet door de eerste de beste. Nederlandse filmmakers Johan Nijenhuis, Dick Maas, Matthijs van Heijningen jr. en Theo van Gogh zullen hun artistieke bijdrage leveren: Marco’s nieuwe album zal verschijnen als muziek-DVD. 

Nummer 1

De gelijknamige single en DVD-single (waarop ook de ontroerende videoclip, van Dick Maas en de ‘making of’ te zien zijn) liggen in december in de winkels, en in een recordtempo worden de hitlijsten beklommen. Na twee weken staat het nummer op 1 in de Mega top 50; voor Marco zijn zesde nummer 1 hit. 

Concerten

In mei en juni staan Marco Borsato en zijn band tien keer in een uitverkocht ‘Sportpaleis’ (Antwerpen) en zes keer in een uitverkochte Kuip. De politie moet vele extra agenten inzetten om iedereen veilig van en naar de Kuip te begeleiden. Tijdens de concerten komen er een aantal gastzangers meezingen, waaronder Idols winnaar Boris, Trijntje Oosterhuis, Ali B en Do. Met de laatste staat Borsato op nummer 1 in de Mega Top 50 met het duet 'Voorbij'. 

War Child

In september levert platenmaatschappij Universal in één klap het schrikbarende aantal van 60.000 exemplaren aan de winkels uit van 'Wat Zou Je Doen', een liveuitvoering van het duet van Marco Borsato met Ali B. Dat betekent dat de platenmaatschappij er bij voorbaat al van uit gaat dat de single goud zal worden. Die gedachte blijkt aardig juist, ook deze single komt in no time op nummer 1 in de Mega Top 50. Als Andre Hazes overlijdt en zijn single 'Zij Gelooft In Mij' opnieuw uitkomt, moet Marco Borsato tijdelijk wijken, om daarna gewoon weer de eerste positie in te nemen. De opbrengsten van deze single gaan overigens naar Warchild. 

Andrea Bocelli

Marco neemt begin 2006 een duet op met niemand minder Andrea Bocelli. Het duet komt te staan op het album Amore van Bocelli. Het nummer is getiteld 'Because We Believe'. 

Symphonica In Rosso

Eind 2006 komt Marco's verzamelalbum Symphonica In Rosso  uit, en scoort hij met single 'Rood' zijn tiende nummer 1-hit. Het de gelijknamige tour verkoopt bij tien keer het Gelredome uit. De dresscode is rood, en Marco zingt duetten met Andrea Bocelli, Lucie Silvas, Ali B en Ilse DeLange.

Film

Begin 2008 maakt de zanger bekend dat hij in een film gaat spelen van Jean van de Velde. Voor deze film schrijft hij tevens de titelsong. Het nummer ziet in april het levenslicht, de film Wit Licht in december. Het is niet alleen de titel van zijn nieuwe single en de titelsong van de gelijknamige film, maar ook de naam van zijn nieuwe album met bijbehorende concerttour. 

Prijzen

Eind maart 2009 sleept Marco twee publieksprijzen in de wacht tijdens de Edisons, zijn album Wit Licht wordt gekozen tot Beste Album en met het nummer 'Dochters' verdient hij de prijs voor Beste Nummer. De maand erna maakt Marco alweer kans op prijzen. Hij is genomineerd voor twee 3FM Awards, voor Beste Zanger en Beste Live Act.

Rood

In de herfst van 2009 gaat The Entertainment Group, het artiestenbureau waarvan Borsato mede-eigenaar was, failliet. Om de bedreigde Symphonica in Rosso concerten met Diana Ross door te laten gaan, organiseert Borsato met collega's als Jan Smit, Do, Guus Meeuwis en Paul de Leeuw het concert 'Marco & Friends'.

Dromen Durven Delen

Eind november 2010 komt Dromen Durven Delen uit, Marco's tiende album. De eerste single is 'Waterkant', gevolgd door de kerstsingle 'Kerstmis', die ook wordt gebruikt voor de kinderfilm Het Geheim. In februari 2011 verschijnt 'Dichtbij', geschreven door John Ewbank.

Duizend Spiegels

Na twee jaar bezig te zijn met zijn vaste muzikale partner John Ewbank, brengt Marco Borsato in oktober 2013 de single 'Muziek' uit. Deze samenwerking met Bag2Bank en Ali B. komt in de top 5 in de Nederlandse hitlijsten. Borsato vergelijkt de single met 'Rood'. Op het moment dat hij die track uitbracht, was hij ook al een beetje zijn tijd vooruit, zegt hij. "Dit is het geluid van nu en je moet met je tijd meegaan." In november 2013 komt het album Duizend Spiegels uit. Op het album staan ook duetten met onder anderen Trijntje Oosterhuis, Lange Frans, Gers Pardoel en zijn tienjarige dochter Jada. De tweede single is het duet met Trijntje Oosterhuis 'Ik Zou Het Zo Weer Overdoen'.

TIA

Vlak voor zijn Duizend Spiegels-tour krijgt Marco een TIA. De concertreeks van Vrienden van Amstel kan hij hierdoor niet afmaken, maar zijn eigen tournee, die gepland staat van april tot juni, gaat dan gewoon door. Op 20 november 2015 wordt het album 'Evenwicht' uitgebracht. Het nummer 'Mooi' wordt op 16 oktober als eerst gedeeld. Over dit nummer zegt de zanger: '‘Mooi’ is geschreven vanuit een andere kijk op de zaken die ik heb gekregen in de levensfase waarin ik nu zit.'