Artiest

Edwin Hawkins Singers - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Edwin Hawkins Singers
Gospelkoor opgericht door Edwin Hawkins. Ontvangen vier Grammys, waaronder één voor Oh Happy Day. Dit nummer is een van de grootste gospelhits ooit.

Edwin Hawkins wordt geboren in Oakland in de Amerikaanse staat Californië. Als kind gaat hij zingen in het koor. Hawkins blijkt een muzikaal talent. Op zijn vijfde speelt hij piano en twee jaar later neemt hij de piano-begeleiding van het koor op zich. In 1957 is Hawkins met dat koor voor het eerst te horen op plaat. 

Moderne gospel

Tien jaar later richt Hawkins samen met Betty Watson het Northern California State Youth Choir op. Al snel duikt het koor de studio in om de LP Let Us Go Into The House Of The Lord op te nemen. Het is een modern, R&B-geïnspireerd gospelalbum dat het begin van een nieuw gospeltijdperk inluidt. 

Oh Happy Day

Een van de hoogtepunten op het album is het nummer 'Oh Happy Day'. Binnen de kortste keren wordt het nummer gedraaid op mainstream radiostations door het hele land. Het koor, dat inmiddels omgedoopt is in Edwin Hawkins Singers, ontvangt een Grammy voor de track. 

Nog drie Grammy's

In 1970 staat het ensemble weer in de hitlijsten, als het zangeres Melanie ondersteunt in het nummer 'Lay Down (Candles In The Rain)'. Maar ook zelf halen de Edwin Hawkins Singers nog hits. In het komende decennium winnen ze drie Grammys voor de nummers 'Every Man Wants To Be Free', 'Wonderful' en 'If You Love Me'. 

Begrip

De Edwin Hawkins Singers zijn een begrip in gospelland. In 1982 richt Edwin Hawkins dan ook het Edwin Hawkins Music and Arts Seminar op. Deze conferentie die een week duurt, staat helemaal in het teken van alle facetten van gospel.

Nummers Edwin Hawkins Singers