Artiest

Travis - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Travis
Britpop-band die in 1998 aan de haal gaat met de meeste Engelse muziekprijzen danzij hun album The Man Who. In tegenstelling tot de Engelse megaverkopen scoort Travis in Nederland enkel radiohits met 'Why Does it Always Rain On Me' en 'Sing'.

Travis wordt in 1990 opgericht in Glasgow, Schotland. De band bestaat uit gitarist Andy Dunlop, zanger en gitarist Francis (Fran) Healy, zanger en bassist Dougie Payne en drummer Neil Primrose.

The Man Who

Het debuutalbum Good Feeling van Travis is 1997 een goede introductie van de band bij het grote publiek. Maar met het tweede album The Man Who, dat in 1999 uitkomt, wordt alles anders. De singles 'Why Does It Always Rain On Me?', 'Writing To Reach You', 'Driftwood' en 'Turn' worden overal ter wereld redelijke hits.

Britse sensatie

In Nederland wordt vooral 'Why Does It Always Rain On Me?' flink gedraaid, maar de echte grote hit blijft uit. In Engeland gaat het echter helemaal los met Travis. De band wordt betiteld als de beste nieuwe Britse sensatie van het jaar en sleept award na award binnen. 

Evergreen

Nog steeds wordt 'Why Does It Always Rain On Me?' elke dag ergens op de radio gedraaid. Het nummer mag daarmee een echte evergreen worden genoemd.

Kerstmis

Kerst 2000 wordt een persoonlijke ramp voor de band. Na 237 concerten sinds de release van The Man Who en constant onderweg te zijn geweest, is het voor de band onmogelijk om stil te kunnen zitten en te genieten van het thuiszijn. 

Studio

De leden van de band vertrekken al op 2 januari 2001 uit pure ellende direct naar Los Angeles om zich in de Ocean Way Studios weer bij producer Nigel Godrich te voegen. Op vrijdag 23 maart 2001 maakt Godrich de laatste mix en doet de mastering. Travis' derde album The Invisible Band is klaar.

Zingen

De eerste single van The Invisible Band is getiteld 'Sing'. Het nummer gaat over het feit dat Fran's verloofde niet voor hem wil zingen. In de auto zingt ze mee met Nirvana en Dr.Dre, maar ze is doodsbang om voor Fran te zingen. Dit vindt hij vervelend, want als je van iemand houdt dan heb je geen reden om ergens bang voor te zijn. Je zou gewoon moeten zingen . The love you bring won't mean a thing unless you sing'. 'Sing' wordt twee keer uitgebracht in Nederland, in de lente en in de herfst van 2001. Beide keren wordt het liedje geen hit.

The Boy With No Name, verschijnt in 2007.

Nummers Travis