Artiest

Metallica - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Metallica
Door de liefhebbers ook wel de Metal Koningen genoemd. Metallica begint in 1981 in Los Angeles en heeft tien jaar nodig om commercieel door te breken als alternatief voor de dan populaire glamrock en -metal. Dat lukt uit eindelijk, met het album Metallica. Zo'n tien albums, vele tegenslagen en bijna twintig jaar later staat de band nog steeds als een huis.

Het begin

De basis van Metallica wordt in de zomer van 1981 gelegd wanneer James Hetfield, Kirk Hammett, Lars Ullrich en Cliff Burton de band vormen. Hun eerste album heet Kill 'Em All en nemen de mannen in 1983 in de studio op. Hun tweede album Ride The Lightning volgt snel hierna, in oktober 1983. Na Master Of Puppets (1986) krijgt Metallica een tourbusongeluk tijdens een rit door Zweden. Bassist Cliff Burton komt om het leven. Zijn plek wordt later ingenomen door Jason Newstead.

Metallica wordt commercieel

Hun vierde album ...And Justice For All verschijnt in 1988. Voor de single 'One' neemt Metallica voor het eerst een videoclip op. Het nummer wordt in de Verenigde Staten een hit. (In Nederland ook, maar dan wel een aantal jaar later...) De echte Metallica-fans zijn zwaar teleurgesteld in Metallica (1991), ook wel The Black Album genoemd. Hun idolen lijken op de commerciële tour te gaan. Die aanklacht is niet geheel onterecht. Het is het meest succesvolle album ooit, en levert een mooie rij hits op. De ballad 'Nothing Else Matters' haalt de top 5.

Het vervolg

Load, met daarop de hit 'Until It Sleeps', verschijnt pas in 1996. Metallica maakt het goed met de fans door het jaar erop weer een album uit te brengen: Reload. Hierop staat het duet met Marianne Faithful: 'The Memory Remains'. Het nummer verschijnt in 1997 op single en haalt de Top 10. Garage Inc. (1998) bevat alleen maar covers (waaronder 'Whiskey In The Jar' en 'Turn The Page'). S&M (1999) is een live-album met het San Fransisco Orchestra. Dirigent van het orkest is Michael Kamen, bekend van zijn (orkest)werk voor o.a. Bryan Adams en Kate Bush.Metallica wint een Grammy voor Best metal performance voor het nummer 'Better Than You' in 1999. Van The Recording Industry Association of America krijgen ze in datzelfde jaar de Diamond award. De award gaat naar de single waarvan er meer dan 10 miljoen worden verkocht, in dit geval het black album. Hun vijfde Grammy krijgen ze in 2000 voor de Thin Lizzy cover 'Whiskey In The Jar': Best Hard Rock Performance.

Bergafwaarts

Hun eerste soundtrack voor een film maken ze in 2000 met het nummer 'I Disappear' voor de film Mission Impossible II. Hierna gaat het snel bergafwaarts met hen. Metallica spant een rechtszaak tegen de internationaal beruchte downloadsite Napster aan en met name drummer Lars Ullrich maakt zich daarmee niet erg populair.

Exit Jason

Dan verlaat bassist Jason Newsted ook nog eens in 2001 de band na een conflict met zanger Hetfield. Hij richt zich na zijn vertek volledig op zijn zijproject, de band Echobrain. Ondanks het vertrek van Jason start het drietal toch de opnames van een nieuw studioalbum met producer Bob Rock als plaatsvervangend bassist. Een lichtpuntje is hun zesde Grammy die ze in 2001 winnen voor best "Rock Instrumental Performance" voor de S&M versie van 'The Call of Ktulu'.

St. Anger

Tijdens de opnames van het nieuwe album, St. Anger gaat Metallica in therapie om alles te verwerken. Van de gesprekken en voorvallen wordt de documentaire Some Kind Of Monster gemaakt. Dan kondigt de band aan dat de opnames van het nieuwe album zijn vertraagd. Hetfield laat zich namelijk in een afkickkliniek opnemen voor zijn drank en drugsverslaving.

Docu

Hetfield is in 2003 afgekickt en duikt samen met de rest van de band weer de studio in om het album af te maken. Ook worden de opnames van Some Kind of Monster hervat. Tegen het einde van de opnames neemt de band Robert Trujillo (ex-Ozzy Osbourne, Suicidal Tendencies) aan als nieuwe bassist.

Tour

Na de release van St. Anger in juni 2003 gaat Metallica 19 maanden op 'Madly In Anger With The World’ tour. De band treedt op tijdens het Fields Of Rock festival in Nijmegen op 15 juni 2003.

Gelredome

Metallica komt in juni 2006 voor een eenmalig concert naar het Gelredome. De band is verder druk met het schrijven en opnemen van het nieuwe album dat in 2007 verschijnt. Als één van de laatste bands wordt Metallica toegevoegd aan de line-up van Live Earth, dat op 7 juli 2007 plaatsvindt over de hele wereld. Metallica treedt op in Londen.

Death Magnetic

Na veel toeren begint Metallica aan een nieuw album. Begin augustus 2008 duiken ze de studio in om dit nieuwe album op te nemen. Deze plaat, genaamd Death Magnetic, komt wereldwijd uit op 12 september 2008. Op Ozzfest, 9 augustus 2008, speelt Metallica voor het eerst een nieuw nummer van Death Magnetic, genaamd ‘Cyanide’. De nieuwe single van Metallica heet echter ‘The Day That Never Comes’.

Vroegtijdige geboorte

Death Magnetic wordt iets te vroeg blootgesteld aan het grote publiek. Tenminste, naar de mening van de band. De reden is dat een Franse platenzaak een exemplaar van het nieuwe album per ongeluk te vroeg verkoopt waarna het album op internet belandt.

Internet

Hoewel de band een haat-liefde-verhouding met internet heeft, zetten ze na de release het hele album op de officiele site. Hun digitale angsten nemen meer en meer af en zo komt het er zelfs van dat de band rechten van hun muziek verleent aan het spel Guitar Hero: Metallica.

Weer in Nederland

De belofte doen ze al op Pinkpop 2008 en lossen ze in op 30 maart 2009: Metallica komt weer naar Nederland en wel in de Rotterdamse Ahoy'. Verder stortten ze zich in dat jaar op hun Europese tournee.

Lulu

In 2009 geeft Metallica met zanger Lou Reed een concert weg ter ere van het vijfentwintigjarig jubileum van de Rock and Roll Hall of Fame. Dit leidt tot een samenwerking. In 2011 produceren ze samen het album Lulu. De zang en teksten zijn tekenend voor Lou Reed terwijl de muziek is voor het grootste deel op het bord van Metallica terecht gekomen. Het samenwerkingsalbum wordt niet heel positief ontvangen door de uiteenlopende liefhebbers van beide muziekiconen, maar is zonder meer veelbesproken. De cover van Lulu is een paspop, gefotografeerd door de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn.

Nummers Metallica