Artiest

Stereophonics - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Stereophonics
Trio opgericht in 1992 door Kelly Jones, Richard Jones en Stuart Cable en afkomstig uit Cwmaman in Wales. Het debuut-album Word Gets Around verschijnt in 1997. Sindsdien groeit de band in eigen land uit tot mega-act.

J.E.E.P.

Internationaal gezien moet 2001 het jaar van de grote doorbraak worden. De cd Just Enough Education To Perform verschijnt en 'Mr. Writer' en 'Have A Nice Day' worden in Nederland radiohit(je)s. De geplande titel van het album is in eerste instantie J.E.E.P maar de firma Daimler-Chrysler (fabrikant van Jeep) kon zich niet vinden in deze titel. De drie Welshmen besluiten maar de volledige titel te gebruiken. 

Cover

De Stereophonics staan in 2001 op Pinkpop en Werchter. Datzelfde jaar verschijnt de Rod Stewart-cover op single 'Handbags & Gladrags'. 

Hit

Het trio scoort in 2003 een hitje met de single 'Maybe Tomorrow' van het album 'You Gotta Go There To Come Back'. De single komt uiteindelijk op de zeventiende plaats in de hitparade terecht.

Vertrek

Na een lange periode van samenwerken besluit drummer Stuart Cable wegens geschillen met de andere bandleden uit de band te stappen. Zolang er geen nieuwe drummer is gevonden neemt Black Crowes-drummer Steve Gorman de honeurs waar. De Argentijn Javier Weyler blijkt uiteindelijk de juiste man voor achter het drumstel en in november 2004 kruipt hij voor het eerst op een podium met de band. 

Dakota

Het album 'Language Sex Violence Other?'  verschijnt in maart van 2005 en levert het nummer 'Dakota' als eerste single. Het succes van de jongens leidt ze uiteindelijk naar het Live 8-concert in Hyde Park in Londen. Hier mogen ze met grote namen als Madonna en U2 optreden tegen de hongersnood in de wereld.

Pull The Pin

Het zesde studio-album van de Stereophonics, getiteld Pull The Pin, verschijnt in oktober 2007. De groep geeft hun fans echter al een voorproefje via de download 'Bank Holiday Monday', die op 28 mei 2007 verschijnt.Enige showVoor de release van het nieuwe album, geven de Stereophonics op 16 september (2007) een optreden in Tivoli, Utrecht. Dit uitverkochte concert is tevens de enige show die de band dit jaar verzorgt in Nederland. Spike StentOp het volgende album laten de bandleden het allerbeste uit tien jaar Stereophonics samenkomen. Pull The Pin is geproduceerd door frontman Kelly Jones en Jim Lowe (Foo Fighters, Manic Street Preachers). Het is gemixed door Spike Stent. Deze man werkte eerder samen met Massive Attack, Depeche Mode en U2.

Keep Calm And Carry On

Na de release van een Greatest Hits album in 2008 is het eventjes iets stiller rond de band, ook optredens doen ze niet vaak. Helemaal aan het einde van 2009 komt het album Keep Calm And Carry On. Daarvan is 'Innocent' het eerste wapenfeit.

Nummers Stereophonics