Artiest

Jackson Browne - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Jackson Browne
Amerikaanse singer/songwriter die o.a. met The Eagles heeft samengewerkt. Als zanger en muzikant van de Californische leest, staat Jackson Browne in 1972 in de Tipparade met 'Doctor My Eyes' en scoort veertien jaar later samen met Clarence Clemons een Top 10-hit met 'You're A Friend Of Mine'.

Jackson Browne wordt op 9 oktober 1948 op een Amerikaanse legerbasis in het Duitse Heidelberg geboren. Op 3-jarige leeftijd verhuist Jackson met zijn familie mee naar Los Angeles. Als tiener raakt hij al snel geïnteresseerd in folk muziek.

Succes

In de Verenigde Staten haalt Browne twaalf keer de hitlijsten. 'Somebody's Baby' (een bijdrage aan de soundtrack van de Sean Penn-film Fast Times At Ridgemont High) staat daar in 1982 in de Top 10. 

Phyllis

Zijn vrouw, Phyllis, pleegt op 25 maart 1976 zelfmoord. Browne is kapot van dit grote verlies, maar blijft wel muziek maken. Zo brengt hij na de dood van zijn vrouw de plaat The Pretender uit. Het album waarmee hij doorbreekt bij het grote publiek.

Jaren 80

In 1980 brengt hij het album Hold Out uit, critici zijn niet echt te spreken over deze plaat, maar de fans zijn het niet met hen eens en het album wordt alsnog een succes. De platen Lawyers in Love (1983) en Lives in the Balance (1986) volgen en de visie van de zanger op de politiek komt telkens meer naar voren.

Goede doelen

Er volgt een stilte van vier jaar, maar in 1993 brengt hij het album I'm Alive uit. Een wat meer persoonlijk album die het goed doet bij het publiek. De abums Looking East (1996) en The Naked Right Home (2002) zijn minder succesvol. Naast muziek maken zet Browne zich in voor goede doelen en werkt hij in 2008 samen met andere artiesten voor de plaat Songs for Tibet, een steunbetuiging aan Tibet en dalai lama Tenzin Gyatso.