Artiest

Lois Lane - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Lois Lane
Amsterdamse popband, vernoemd naar het vriendinnetje van de stripheld Superman, die eind jaren ’80 en begin jaren ’90 een aantal grote hits scoort. 'It's The First Time', 'Fortune Fairytales', 'Qualified' en 'Tonight' halen de Top 10. Centraal in Loïs Lane staan de zusjes Monique en Suzanne Klemann. Begin 2003 scoort Loïs Lane weer een hitje met 'When I'm With You'.

Gitarist Tijn Touber en zangeres (en veel gevraagd fotomodel) Monique Klemann (18-5-1965) staan in 1984 aan de wieg van Loïs Lane. De twee spelen al eerder samen in The Pilots, waar ook Fatal Flowers-frontman Richard Janssen deel van uitmaakt. Evert Abbing, Frans Koenn en Gabriël Jongejans maken de Amsterdamse popband compleet. Wanneer een jaar later een achtergrondzangeres, ene Angela, voor een optreden afbelt, mag de grote zus van Monique, Suzanne (25-1-1963), invallen. Dit bevalt zo goed dat Suzanne vanaf dat moment deel uit maakt van Loïs Lane.

Grote Prijs van Nederland

De band doet dat jaar nog mee met de Grote Prijs van Nederland en weet het tot de finale te schoppen. In 1986 doen de dames en heren van Loïs Lane opnieuw mee met de Grote Prijs van Nederland. Ze halen de vierde plaats. Platenmaatschappij WEA biedt ze een platenmaatschappij en belooft (internationale) gouden bergen. in 1987 verschijnt ‘Break It Up’ op single. Het nummer wordt een bescheiden succes. De opvolger ‘One Night Stand’ flopt. Regisseur Dick Maas (van o.a. De Lift vraagt Loïs Lane in 1988 een nummer te schrijven voor zijn speelfiim Amsterdamned. Het gelijknamige nummer wordt de titelsong van de film. (Dick Maar verkiest ‘Amsterdamned’ van Loïs Lane over “My Killer, My Shadow’ van zijn vrienden van de Golden Earring.) De single haalt de Nederlandse Top 40 en de clip die het nummer ondersteunt wordt door Dick Maas zelf opgenomen.

Eigen baas

Loïs Lane mag niet lang van het succes genieten, want platenmaatschappij WEA besluit haar gehele Nederlandse stal op te doeken. De zussen Klemann en achterban nemen het heft in eigen handen en richten een eigen label op. Omdat de naam Lola beschermd is, kiezen ze uiteindelijk voor Lana Lane. Gitarist en componist Tijn Touber stapt op en wordt vervangen door Arnold van Dongen. Loïs Lane heeft geen platenmaatschappij nodig, want ‘My Best Friend’ krijgt veel steun van radio en tv en wordt een nog grotere hit dan ‘Amsterdamned’. WEA wordt helemaal te kakken gezet wanneer ‘It’s The First Time’ op single verschijnt. Het nummer haalt in de zomer van 1989 de Top 10 in Nederland.

Zilveren Harp

Het titelloze mini-album (met daarop alle eerder successen) haalt de eerste plaats van de albumlijst en levert de band een gouden album en een Zilveren Harp op. Ondanks of door het succes stapt toetsenist en songschrijver Evert Abbing op. Hij wordt vervangen door de broer van gitarist Arnold: Rob van Dongen. Abbing blijft nog wel betrokken bij Loïs Lane. Verschillende nummers op Fortune Fairytales komen uit zijn pen. Het album en de gelijknamige single worden een groot succes. Zowel de clip van ‘Fortune Fairytales’ als die van ‘I Wanna Be’ zijn veelvuldig op MTV te zien.

Prince

Niemand minder dan Prince ziet de clips op zijn hotelkamer in Amsterdam en vraagt de band het jaar erop in het voorprogramma van zijn Europese Nude tour. Prince, gecharmeerd van de dames en erg onder de indruk Arnolds gitaarspel, geeft het nodige advies over show. In samenwerking met Prince neemt Loïs Lane in 1992 haar derde cd op. Voor Precious levert het kleine mannetje uit Minneapolis twee tracks af, waaronder de eerste single ‘Qualified’. Het nummer wordt een Top 10 hit, maar de gehoopte doorbraak van de band in het buitenland blijft uit. Loïs Lane dient een verzoek in bij Tears For Fears om het voorprogramma te verzorgen tijdens een Europse tournee. Tears For Fears ziet dit zitten, maar wil wel geld zien…

Fireflight

Het jaar erop verschijnt de live-cd Live At The Arena. De cd flopt. Drie jaar na het verschijnen van Precious ziet Fireflight het daglicht. Het album komt uit bij platenmaatschappij Arcade/CNR. De oude bandleden doen niet meer mee. Wel zijn Bart van Poppel (ex-Tambourine) en Slyde Don Cher te horen. Fireflight levert Loïs Lane weer een Top 10-hit op: ‘Tonight’. In 1996 verschijnt Covers een mini-album vol covers (waarop o.a. Dolly Dots' Angela Groothuizen, Huub Stapel en Paul de Leeuw te horen zijn). Later dat jaar verschijnt ook de compilatie Hitsingles 86/96. De single ‘Combat’ is de titelsong van de gelijknamige tv-serie (met o.a. Tygo Gernandt) en wordt in 1998 op single uitgebracht.

Abba

Dat jaar doet Loïs Lane een Marlboro Flashback Tour met nummers van Abba. Voor de comback-cd Hear Me Out (2000) wordt producer Andy Wright (o.a. Eurythmics en Simply Red) ingeschakeld. De single ‘Now That You Have Gone’, over het verongelukte zusje van Monique en Suzanne, krijgt nog de nodige airplay, maar het album flopt genadeloos. Eind 2002 verschijnt de single 'When I'm With You'. Loïs Lane staat voor het eerst sinds 'Tonight' (1995) weer in de hitlijsten.

As One

Na veertien jaar stilte komt er eind 2013 weer een Loïs Lane album uit. 'It's Because' is de eerste single van het album As One. "Bijna gek dat we nooit eerder die titel kozen. Wij voelen ons ook samen één," aldus de zusjes. Op het album van Monique en Suzanne Klemann is ook de dochter van Monique Merel te horen.