Artiest

The Blackbyrds - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Blackbyrds
The Blackbyrds wordt in 1973 gevormd door jazztrompetist Donald Byrd. De jazzfunkgroep scoort in de jaren ’70 hits met ‘Walking In Rhythm’ en ‘Happy Music’.

Oprichting

Donald Byrd verzamelt een groep muziekstudenten van de universiteit in Washington D.C. waar hij lesgeeft. The Blackbyrds tekent een contract bij Fantasy Records in 1973.

Hits

Twee jaar later scoren de heren een hit met ‘Walking In Rhythm’. De single staat op het tweede album Flying Start (1974). In Nederland komt ‘Walking In Rhythm’ op de 11e plek in de hitlijst, in Amerika komt het tot de 6e plek in de Billboard Hot 100. Het nummer ontvangt ook een Grammy nominatie voor Best R&B Song. Een jaar later scoort De Blackbyrds nog een top 20-hit in Amerika met ‘Happy Music’, van het derde album City Life (1975).

Begeleidingsband

Door de jaren heen fungeert de band veelvuldig als begeleidingsband van artiesten als B.B. King, Mandrill en Roberta Flack.

Zonder Donald Byrd

In 2012 keert de band terug, zonder oprichter Donald Byrd, met het album Gotta Fly. Het heeft dan al ruim dertig jaar geduurd totdat The Blackbyrds met nieuw materiaal komt.