Artiest

The Isley Brothers - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Isley Brothers
Een van de meest succesvolle R&B groepen uit de jaren '70. De broers Vernon, Ronald, Rudolph en O’Kelly Isley beginnen in 1954 als een gospel kwartet. Vernon Isley komt echter in 1995 bij een auto ongeluk om het leven en het trio besluit door te gaan als een zogenaamde doo wop-act. In 1959 krijgen ze een platencontract en bestormen ze de top 40 met hun eerste single 'Shout!', een klassieker die later nog in vele versies verschijnt.

Ondanks dit snelle eerste succes duurt het tot 1962 tot ze weer een hit hebben. Dit keer met een cover van de Topnotes 'Twist and Shout'. De jaren daarna gaat de band op tournee, terwijl hun singles ondertussen de hele tijd floppen. In 1964 komt er een jonge Jimi Hendrix in hun begeleidingsband (in die tijd onder de naam Jimmy James) die uniek gitaarwerk in de single 'Testify' verzorgt.

Hit

Het jaar daarop tekenen The Isley’s een contract bij Tamla (een label van Motown) en scoren ze hun grootste hit allertijden met 'This Old Heart of Mine'. De boys verhuizen naar Engeland en komen in 1969 weer terug naar hun eigen Cincinnati waar ze een eigen label beginnen: T-Bone Records. Hun nieuwe single 'It’s Your Thing' laat hun nieuwe krachtige geluid horen, een grote verandering in die tijd. Hun begeleidingsband wordt aangevuld met gitarist Everett Collins, Siblings' Ernie en Marvin Isley en hun neefje Chris Jasper. Het levert hen, naast een enorme hit, een Grammy op.

Oud en nieuw

De 'vernieuwde' Isley Brothers worden in de jaren '70 een hitmachine die in de States 9 gouden en platina albums maken met rock georienteerde songs als 'That Lady', 'Fight the Power' en remakes van onder andere Bob Dylans 'Lay Lay Lay' en Stephen Stills 'Love The One You’re With'. Als aan het eind van de jaren '70 disco ontzettend populair wordt, veranderen The Isleys wederom hun concept en komen ze aan met 'I Wanne Be With You' en ‘The Pride’. Helaas, in 1980 zorgen de vele interne veranderingen ervoor dat de band uit elkaar valt. In 1984 gaat de begeleidingsband solo verder en overlijdt O’Kelly Isley als gevolg van een hartaanval.

Herstart

Als Rudolph ook nog eens afscheid neemt van de muziekwereld en de politiek in gaat, is het duidelijk dat de Isley Brothers niet meer bestaan. Desondanks komt er toch nog een herstart in 1990 met Ronald, Marvin en Ernie Isley. Gek genoeg wordt de band ondersteund door producers als Babyface, Keith Sweat en R Kelly die The Isleys zien als hun helden. Dat hun muziek van groot belang is geweest in de (pop)muziekgeschiedenis blijkt wel uit de vele covers en ‘Best Of-cd-tjes' die regelmatig verschijnen.

Stilstand

The Isley Brothers scoorden vanaf de jaren ’50 tot begon 21e eeuw zes decennia achter elkaar één of meerdere hitnoteringen in de Billboard Hot 100. Hiermee zijn ze een van de langst actieve groepen in de popgeschiedenis. Heden ten dage bestaat de groep enkel nog uit Ronald Isley en Ernie Isley, hoewel deze duosamenstelling anno 2008 ook stilstaat in verband met een gevangenisstraf voor Ronald wegens belastingontduiking.