Artiest

Eruption - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Eruption
De disco/soulband Eruption wordt opgericht in 1974 in London. De groep wint een jaar later een bandcompetitie waarna hun eerste single ‘Let Me Take You Back In Time’ een bescheiden hit wordt. Als Boney M-producer Frank Farian de groep onder zijn vleugel neemt, gaat het goed; single ‘I Can’t Stand The Rain’ wordt een internationale hit. Zangeres Precious Wilson wordt in 1979 vervangen door Kim Davies. Laatstgenoemde komt een jaar later om het leven bij een auto-ongeluk. Jane Jochen volgt haar op.

Silent Eruption

Eruption heet oorspronkelijk Silent Eruption. Slechts een jaar na oprichting wint de groep een bandwedstrijd, waarna eerste single ‘Let Me Take You Back In Time’ een bescheiden hit wordt. Toch verlaat zangeres Leslie Johnson de groep in 1976, waardoor achtergrondzangeres Precious Wilson naar voren wordt geschoven.

Duitsland

Boney M-producer Frank Farian merkt de band op wanneer ze touren door Duitsland. Hij neemt de band onder zijn hoede, kort de naam in tot Eruption en biedt de groep een platencontract aan. Het titelloze debuut uit 1977 levert de band een internationale hit op in de vorm van Ann Peebles-cover ‘I Can’t Stand The Rain’. Grote hitsuccessen blijven daarna uit, waarna Wilson de groep in 1979 verlaat voor een - wisselvallige - solo-carrière.

Koek op

In Kim Davies wordt een nieuwe zangeres gevonden, maar het noodlot slaat toe: Davies komt in 1980 om bij een auto-ongeluk. Jane Jochen versterkt de gelederen, maar ondanks beperkt succes in Duitsland, lijkt de koek op. Eruption stopt in 1985. Precious Wilson treedt af en toe nog op onder de naam Eruption, maar geen van de originele bandleden is hierbij betrokken.