Artiest

Los Del Rio - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Los Del Rio
Een Spaans zangduo dat al sinds de jaren zestig actief is, maar pas in 1996 een gigantische wereldhit scoort met het nummer ‘Macarena’. Van de single worden miljoenen exemplaren verkocht en ook de bijbehorende dans wordt een rage. Er verschijnt in 1997 ook nog een Kerst-versie. ‘Macarena’ blijkt uiteindelijk de enige hit voor de groep.
Het Spaanse duo Antonio Romero Monge en Rafael Ruíz, afkomstig uit het Spaanse Sevilla is al jaren bezig met Andalusische volksmuziek, wanneer de groep in 1993 met het nummer ‘Macarena’ op de proppen komt. In eerste instantie blijkt het een bescheiden hitje, in Nederland is een twintigste plek het hoogst haalbare.

Record

Wanneer er drie jaar later echter een geremixte versie wordt uitgebracht, slaat het nummer wél aan. Niet alleen in Nederland (waar het nummer een aantal weken de eerste plek van de top 40 bezet), maar ook in de rest van de wereld. In Amerika staat de single maar liefst veertien weken op nummer-1; een absoluut record voor een debuterend artiest. De muziekzender VH1 verkiest het nummer zelfs tot meest populaire ééndagsvlieg aller tijden (en overigens ook tot meest irritante ooit).

Kerst

Het bijbehorende dansje wordt een grote rage en van ‘Macarena’ verschijnen meerdere versies, waaronder een Kerst-editie in 1997. Het blijft bij die ene hit voor Los Del Rio, maar de omvang ervan zorgt ervoor dat de twee heren multimiljonairs worden.

Nummers Los Del Rio