Artiest

Gipsy Kings - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Gipsy Kings
Franse band met haar roots in de zigeunermuziek. De groep bestaat uit twee families: de gebroeders Reyes en Baliardos. Ze vermengen Spaanse flamenco-muziek met Zuid-Amerikaanse rumba en daarmee binden ze vanaf 1987 via een titelloze lp een breed publiek aan zich. De groep scoort wereldwijd grote hits in de vorm van ‘Bamboleo’ en ‘Volare’.

Koningen

Wanneer befaamd flamenco-gitarist José Reyes besluit op te gaan treden met zijn vijf zonen als z’n begeleiders is dat het eerste begin van de Gipsy Kings. Nadat Reyes overlijdt, komen de vijf broers in contact met de Baliardos broers uit Montpellier. Tesamen vormen zij Los Reyes - Spaans voor ‘de koningen’. Ze reizen en leven als zigeuners en spelen op festivals, bruiloften en op de straten van Cannes. Wanneer een Amerikaanse fan opmerkt dat de bandnaam voor koningen staat, wordt de groepsnaam omgevormd tot de Gipsy Kings.

Volare

De groep muzikanten debuteert op plaat al aan het begin van de jaren ’80, maar breekt pas door wanneer ze in 1987 een titelloos album uitbrengen met daarop grote hits als ‘Bamboleo’ en ‘Volare’. De uiterst dansbare en vrolijk klinkende combinatie van flamenco, rumba en popmuziek slaat wereldwijd aan en het album duikt in twaalf verschillende landen in de top 10 op. ‘Bamboleo’ wordt de grootste hit in Nederland en bereikt een achtste plek in de hitlijsten. Sindsdien scoort de groep weliswaar nauwelijks grote hits, maar blijft ze platen maken en veel optreden.