Artiest

Yvonne Elliman - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Yvonne Elliman
Uit Hawaï afkomstige Amerikaanse zangeres die wereldberoemd wordt door haar rol van Maria Magdalena in Jesus Christ Superstar. Yvonne Elliman scoort een wereldhit met het uit die musical afkomstige ‘I Don’t Know How To Love Him’.

De controversiële rockopera Jesus Christ Superstar van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice komt in 1970 aanvankelijk alleen op plaat uit. De première een jaar later in het Mark Hellinger Theatre in New York is een overweldigend succes. Twee jaar later verschijnt de film, met nagenoeg dezelfde cast. 

'Maria' solo

Voortbordurend op het enorme succes van ‘I Don’t Know How to Love Him’ brengt Yvonne Elliman (Maria Magdalena) in 1972 direct een gelijknamig soloalbum uit. Een jaar later volgt haar tweede lp, geproduceerd door Pete Townsend: Food of Love

Met Clapton

Via haar man Bill Oakes, directeur van RSO Records, komt ze in contact met Eric Clapton bij wie ze een aantal jaar in de band zingt. Elliman is een van de achtergrondzangeressen op Clapton’s klassieker ‘I Shot The Sheriff’. 

Geholpen door de Bee Gees

Voor haar album Love Man (1976) wordt de titelsong geschreven door Barry en Robin Gibb van de Bee Gees. Zij schrijven voor Elliman ook het nummer ‘If I Can’t Have You’ dat in 1978 een plek krijgt op de soundtrack van de film Saturday Night Fever. Het nummer wordt een van de vele successingles uit de film en verovert de nummer 1-notering in Billboard’s Hot 100. 

Sessies

Elliman brengt in 1978 het eigen album Night Flight uit gevolgd door Yvonne (1979). Haar verdere muzikale carrière is zij vooral sessiezangeres op platen van anderen. Eind 2004 verschijnt van Yvonne Elliman een nieuw album Simple Needs, opgenomen op haar geboorte-eiland Hawaï.