Artiest

Albert West - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Albert West
In de zomer van 1964 stond Albert West voor een moeilijke keuze: carrière maken op het voetbalveld of zanger worden in het net door zijn schoolvrienden opgerichte dansorkestje. De toen 14-jarige Albert koos voor het laatste. Een goede keus want mede dankzij z’n sympathieke uitstraling, opgeruimd karakter en altijd aanwezige enthousiasme groeide hij uit tot een zeer gewaardeerd zanger, in wie vele vrouwelijke fans of hun ideale schoonzoon of hun gedroomde minnaar zagen.

Platencontract

Albert West wordt op 2 september 1949 als Albertus Petrus Enricus Gerardus Westelaken geboren in ’s-Hertogenbosch. Als middelste van een gezin met negen kinderen groeit hij op in een rooms katholiek milieu. In 1964 wordt de 14-jarige Albert zanger van The Shuffles, een dansorkest  ontstaan uit de schoolband van de St. Angelus ULO en opgericht door bassist Hans van Liempt. Ook drummer Jan van Creij en gitarist Jos Janssen – die later wordt vervangen door Henk van den Heuvel - maken deel uit van The Shuffles. De groep wordt ontdekt door Jan Vis, eigenaar van een boekingskantoor voor artiesten en orkesten. Hij wordt manager van The Shuffles en helpt hen aan een platencontract. 

Vijf miljoen

In 1969 mogen The Shuffles hun eerste singletje opnemen. Opmerkelijk genoeg is het niet de A-kant Madeleine die door de diskjockeys wordt gedraaid, maar juist de B-kant Cha-La-La I Need You. Met dit door henzelf geschreven liedje behalen The Shuffles in december 1969 een tweede plaats in de Top 40. Ook in andere Europese landen wordt het liedje een grote hit met als resultaat dat er uiteindelijk meer dan vijf miljoen singletjes van worden verkocht. Na het succes van Cha-La-La I Need You volgen hits als Bitter Tears, Without You en Teardrop On Teardrop. Maar zoals vaak gebeurt in het artiestenwereldje volgt na een periode van succes een minder goede tijd. In 1971 houden The Shuffles het voor gezien en wordt de groep opgeheven. Als enige besluit Albert West verder te gaan in de muziek. 

Koning 

Manager Jan Vis biedt Albert een baantje op zijn boekingskantoor. Vis geeft hem ook alle ruimte om tijdens het werk als zanger op te treden in het land. Met zijn hulp bouwt Albert een solocarrière op, waarbij hij zijn artiestennaam aanpast  in Albert West. Onder die naam neemt hij een cover op van Ginny Come Lately, een oude jaren ’60 hit van de Amerikaanse zanger Brian Hyland. Met zijn versie van Ginny Come Lately scoort Albert West in het voorjaar van 1973 een gigantische hit. Dat succes krijgt een vervolg met hits als Tell Laura I Love Her, Put Your Head On My Shoulder, Simone en I Love You Baby. Het zijn allemaal covers van oude Amerikaanse hits wat Albert de eretitel ‘Koning van de covers’ oplevert. Daarnaast wordt hij als tieneridool aanbeden door zijn vele, vooral vrouwelijke fans.

Songfestival

In 1975 doet Albert mee aan het Nationaal Songfestival. Hij moet het opnemen tegen zangeres Debbie en de Twentse popgroep Teach-In. Zoals bekend wint Teach-In en mag zij ons land vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, iets dat zij uitstekend doet door in Zweden te winnen met Ding-A-Dong. Toch vaart ook Albert wel bij het songfestival want zijn liedje You And Me wordt eveneens een grote hit in ons land.

Albert & Albert

In 1981 wordt Albert door de TROS gevraagd het tv-programma Zomerhits 81 te presenteren op televisie. Daarmee breekt een nieuw hoofdstuk aan in zijn carrière, die van radio- en televisiepresentator. Albert presenteert programma als Songbook, Sterren Op Reis, Zomertruuk, Op Nieuwe Toeren en het Radio 2-programma Het Hart Van Twee. In 1986 ontvangt Albert in het door hem gepresenteerde programma Show van de Maand de beroemde Britse zanger Albert Hammond. Als gevolg daarvan scoren beide Alberts een enorme hit met hun duet Give A Little Love. Ook het duettenalbum dat zij met z’n tweeën maken, blijkt uiterst succesvol te zijn wat resulteert in een gouden plaat.

Infarct

In de jaren die volgen blijft Albert optreden in het land. Zo af en toe scoort hij een hit, zoals in 1993 met de meezinger Mockin’ Bird Hill en in 2005 met het voor een reclamespot van een bekende Nederlands bierbrouwer ingezongen  (Is This The Way To) Amarillo. Als gevolg van zijn deelname aan het programma De Beste Zangers Van Nederland scoort hij in 2010 een hit met het liedje Vol Met Vragen. Eind 2012 wordt Albert getroffen door een ruggenmerg infarct. Deze uiterst zeldzame aandoening bezorgt hem verlammingsverschijnselen. De immer positief ingestelde Albert is zwaar aangeslagen maar stort zich vol overgave op zijn revalidatie.

Overlijden

Op 4 juni 2015 overlijdt Albert West op 65-jarige leeftijd. Zijn begrafenis in 's-Hertogenbosch wordt door velen bezocht, onder meer goede vriend Albert Hammond.