Artiest

Barbra Streisand - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Barbra Streisand
New Yorkse zangeres, actrice en regisseuse die met 68 miljoen verkochte albums (47 goud, 28 platina en 13 multi-platinum) de best verkopende zangeres van de twintigste eeuw is.

Niet knap

Barbara Joan Streisand wordt op 24 april 1942 in Brooklyn, New York geboren uit Joodse ouders. Vlak na haar eerste verjaardag overlijdt haar vader. De jonge Barbara ambieert een carrière in de showbusiness. Haar moeder vindt dat maar niks. ‘Je bent er niet knap genoeg voor,’ zegt ze tegen haar dochter. Maar Barbara laat zich er niet door weerhouden. Op 13-jarige leeftijd neemt zij haar eerste plaatje op. Samen met Neil Diamond zingt zij in het schoolkoor. Lessen volgt ze nauwelijks. Als Barbra Streisand treedt zij op in diverse nachtclubs.

Musicals en films

In 1962 debuteert Barbra op Broadway in de musical I Can Get It For You Wholesale. Een jaar later verschijnt haar debuutelpee The Barbra Streisand Album. Het levert haar meteen een Grammy Award op, de hoogste muziekonderscheiding in Amerika. Vervolgens gaat het snel met Barbra’s carrière. Ze krijgt eigen televisieshows en speelt in musicals en films als Hello Dolly! (1969), What’s Up Doc (1972), The Way We Were (1973), A Star Is Born (1976) en Yentl (1983). Voor haar hoofdrol in de verfilming van de musical Funny Girl (1968) ontvangt zij een Oscar.

Hits

Ondertussen blijft Barbra ook platen maken. Met hulp van Barry Gibb neemt zij in 1980 het album Guilty op, dat met hits als 'Woman In Love' en 'Guilty' een gigantisch succes wordt. Ook liedjes als 'Second Hand Rose', 'Evergreen (Love Theme From A Star Is Born)', 'Memory' en haar duetten met Neil Diamond ('You Don’t Bring Me Flowers'), Donna Summer ('No More Tears'), Don Johnson ('Till I Loved You'), Bryan Adams ('I Finally Found Someone') en Céline Dion ('Tell Him') worden grote wereldhits. Met een totale verkoop van bijna 200 miljoen platen is Barbra Streisand de meest succesvolste vrouwelijke zangeres ooit. Daarmee is zij een diva ten top.

Levende legende

Barbra Streisand neemt in 1991 de Living Legends Award in ontvangst en in 1995 de Lifetime Achievement Award. Verder wint ze in haar carrière acht Grammy Awards en twee Oscars: ze acteert, regiseert en zingt natuurlijk een paar beroemde soundtracks in. In 2009 brengt Barbra een nieuw studioalbum genaamd Love is the Answer uit.