Artiest

Harry Chapin - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Harry Chapin
Harry Chapin was een Amerikaanse singer/songwriter die furore maakte in de jaren zeventig. Met 'Cat's In The Cradle' scoorde hij een grote hit.

Cineast

Voor Harry Chapin, geboren op 7 december 1942 in New York, lijkt aanvankelijk een glorieuze toekomst als cineast in het verschiet te liggen. Hij regisseert in 1968 Legendary Champions, die wordt genomineerd voor een Academy Award voor beste documentaire. Drie jaar later besluit hij zich echter te concentreren op het maken van muziek.

Nachtclubs

Chapin slaat de handen ineen met Big John Wallace, Tim Scott en Ron Palmer. Samen spelen ze in het begin van de jaren zeventig in diverse nachtclubs in New York. Chapin wordt al snel ontdekt.

Albums

Chapin's debuutalbum is Heads And Tales (1971) en deze is redelijk succesvol. Met name single 'Taxi' doet het goed bij het publiek. Opvolger Sniper And Other Love Songs is minder sterk, maar met het derde album Short Stories breekt Chapin definitief door.

Hoogtepunt

Met single 'Cat's In The Cradle', die hij samen met zijn vrouw schreef, bereikt de populariteit van Chapin een hoogtepunt. Het nummer komt van het album Verities & Balderdash, dat met open armen wordt ontvangen door zowel criticasters en muziekliefhebbers.

Nevenactiviteiten

Naast het liedjes schrijven houdt Chapin zich bezig met sociaal activisme. Zo helpt hij onder meer geld op te halen om de honger in de Verenigde Staten te bestrijden. Ook schrijft hij een Broadway-musical, The Night That Made America Famous. Tevens brengt Chapin met Looking...Seeing in 1977 een boek vol poëzie uit.

Auto-ongeluk

Chapin vindt de dood als hij pas 38 jaar oud is. Op 16 juli 1981is hij op weg naar een concert als zijn auto wordt geraakt door een vrachtwagen. Harry Chapin zal dit ongeluk niet overleven.

Nummers Harry Chapin