Artiest

Chris de Burgh - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Chris de Burgh
Chris de Burgh is vooral bekend van 'Lady In Red', waarmee hij vandaag de dag nog steeds volle zalen trekt. De van oorsprong Britse zanger, maar in Argentinië geboren, reist door het werk van zijn vader de hele wereld over. Uiteindelijk strijkt het gezin neer in Ierland.

Tijdens zijn jeugd leert Chris gitaar spelen. De gasten in het hotel van zijn ouders worden zijn publiek. Toch besluit hij eerst te gaan studeren.

Onderweg naar een doorbraak

Na zijn studie vertrekt Chris naar London, waar hij tevergeefs op zoek gaat naar een platenmaatschappij. Na twee jaar, in 1974, kan hij eindelijk ergens tekenen. Een jaar later wordt het nummer 'Flying' een grote hit, in Brazilië althans. 

Het grote succes

Chris De Burgh geniet tegenwoordig vooral bekendheid vanwege de succesvolle nummers ‘Don't Pay The Ferryman’ (1983) en ‘The Lady In Red’ (1986). De Burgh’s carrière kent hierna geen klinkende hitparade-successen meer. Maar hij kan zich verheugen op een grote, vaste schare fans, verspreid over de wereld. In oktober 2006 brengt De Burgh The Storyman uit.

The Storyman

Chris De Burgh schildert altijd mooie beelden voor met zijn verhalen. In 2006 besluit hij zijn verhalende kunsten om te toveren in het album The Storyman. Het is een rustiger en meer thema-gericht album dan de vijftien pop georiënteerde voorgangers. Zes van de twaalf nummers zijn opgenomen in de beroemde Abbey Road Studio in Londen, tijdens een live-sessie met negentig leden van het Royal Philharmonic Orchestra.

Productieve jaren

De Burgh blijft erg productief. Hij brengt achtereenvolgens de albums Footsteps in 2008 en Moonfleet & Other Stories in 2010 uit. Hij is tot eind 2011 nog bezig met zijn Moonfleet Tour, maar spreekt dan al uit dat hij staat te springen om op tour te gaan voor zijn nieuwste album Footsteps 2 (2011).

Leuk detail: in 2003 wordt Rosanna, dochter van Chris, gekroond tot mooiste vrouw van de wereld. Ze ontvangt dan de titel Miss World.