Artiest

Mud - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Mud
Succesvolle Engelse band die in Nederland nummer 1-hits scoort met ‘Dyna-Mite’, ‘Tigerfeet’ en ‘Lonely This Christmas’. Mud wordt opgericht door zanger Les Gray en dummer/zanger Dave Mount. Beide stappen halverwege de jaren ‘60 uit hun toenmalige bands om samen met Ray Stiles (bass, zang) en Rob Davis (gitaar/zang) Mud op te richten.

Hun debuutsingle ‘Flower Power’ wordt alles behalve een hit en de band besluit zich maar zoveel mogelijk op touren te richten. 

Contract

De band wordt tijdens het touren ontdekt voor producer Mickie Most die het viertal een platencontract aanbiedt. De band krijgt een nieuw schrijvers/producers koppel aangewezen, Nicky Chinn en Mike Chapman, en dat blijkt een schot in de roos te zijn. In 1973 halen de singles ‘Crazy’ en ‘Hypnosis’ de top 20 in Engeland. De echte doorbraak komt met het nummer Dyna-Mite, dat in 1974 de Engelse top 5 haalt. In Nederland haalt de single zelfs de eerste positie in de hitlijsten. Hun volgende single, ‘Tigerfeet’, haalt zowel in Nederland als in Engeland de eerste plaats. Ook ‘Lonely This Christmas’ en ‘Oh Boy!’ behalen de eerste positie in Engeland. In Nederland blijft de band ook scoren, van de 13 singles die de groep hier uitbrengt komen er negen in de top 10 en bereiken er drie de toppositie in de lijst. 

Vervangen

Na deze succesreeks zakt de verkoop snel in en in 1979 wordt zanger Les Gray vervangen door Margot Henderson. Henderson blijft niet lang bij de band, want na het floppen van de single ‘Drop Everything And Run’ besluit de band de stekker eruit te trekken. In 1983 komt de originele bezetting nog bij elkaar om het album Mud op te nemen, waarna ze wederom uit elkaar gaan. Gray sterft uiteindelijk in 2004 aan de gevolgen van een hartaanval.