Artiest

Marillion - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Marillion
MarSymfonische rockband uit Aylesbury, England. Marillion heeft in de jaren '80 wereldwijd succes, met name met de single 'Kayleigh'. Eind jaren '80 stapt de zanger Fish op en gaat solo verder. De roman Silmarillion van J.R.R. Tolkien (Lord Of The Rings) is de inspiratie voor de bandnaam Marillion.

De band begint in 1978 als kwartet. Maar na het verschijnen van een instrumentale demo breidt Marillion zich uit met zanger Fish (Derek Dick). Het debuutalbum Script For A Jester's Tear verschijnt in 1983 en levert de eerste fans op. Fugazi haalt in 1984 de Top 30 van de Nederlandse albumlijst.

Kayleigh

De echte grote doorbraak komt met Misplaced Childhood. Het album haalt de Top 10 en de single 'Kayleigh' blijkt een klassieker te zijn. Met 'Incommunicado' haalt Marillion in 1987 opnieuw de Top 40. Het album Clutching At Straws haalt de Top 10. Na Clutching At Straws en het live-album The Thieving Magpie stapt Fish op. Hij start in 1989 niet onsuccesvol een solo-carrière. Het album Vigil In A Wilderness Of Mirrors bevat een hit in 'A Gentleman's Excuse Me'. Zonder Fish, maar met Steve Hogarth nemen de overgebleven leden Holidays In Eden (1991) op.

Fans

Marillion scoort met 'Cover My Eyes' zijn grootste hit sinds 'Kayleigh' en ook dit album is goed voor een Top 10-notering. In 1993 krijgt de band een aardig budget van zijn platenmaatschappij en werkt 15 maanden aan het conceptalbum Brave. 'The Great Escape' schopt het tot een 25e plaats in de Nederlandse Top 40. Anoraknophobia (2001) is geheel voorgefinancieerd door fans, die het album ruim voor de release hebben gekocht.

Nummers Marillion