Artiest

Cream - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Cream
Ondanks dat de band maar zo'n twee jaar samen is geweest, hebben ze in de rockgeschiedenis een legendarische naam opgebouwd. De band bestaat uit gitarist Eric Clapton, drummer Ginger Baker en bassist Jack Bruce en is bij elkaar van 1966 tot 1968.
Op 13 maart 1965 besluit gitarist Eric Clapton na twee jaar om The Yardbirds te verlaten net nu de groep een hit heeft met 'For your love'. Hij vindt dat de groep te veel de popkant op gaat en de bluesmuziek niet meer speelt. De blues kan Eric gelukkig nog wel spelen bij John Mayall’s Bluesbreakers. Bij The Yardbirds wordt hij opgevolgd door Jeff Beck.

Verse room

Binnen een jaar is hij alweer bij John Mayall vertrokken en richt met bassist Jack Bruce en drummer Ginger Baker het trio The Cream op. Fresh Cream is de titel van de debuut-LP die op 28 oktober 1966 in Engeland wordt uitgebracht. Een promotiefilm van de eerste single 'I Feel Free' wordt op 4 maart 1967 geboycot door de Amerikaanse televisie. De reden is omdat de Cream-leden Eric Clapton, Ginger Baker en Jack Bruce verkleed zijn als monniken in het filmpje. 

Platina

Tijdens een concert in de Madison Square Garden in New York krijgen zij op 2 november 1968 een platina plaat voor Wheels Of Fire. In Amerika heeft het album al twee miljoen dollar opgebracht. The Cream geeft op 26 november 1968 een afscheidsconcert in de Royal Albert Hall in Londen. 

Hoogtepunt

Het optreden wordt door de BBC opgenomen. Jack Bruce, Ginger Baker en Eric Clapton besluiten op het hoogtepunt van hun roem te stoppen als trio. De live-opnamen worden op 20 februari 1969 uitgebracht op het album Goodbye Cream. De groep Taste van Rory Gallagher staat in het voorprogramma. GInger Baker en Eric Clapton gaan verder in de groep Blind Faith.

Nummers Cream