Artiest

The Common Linnets - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. The Common Linnets
The Common Linnets is een band bestaande uit Ilse DeLange, JB Meijers, Jake Etheridge, Rob Crosby en Matthew Crosby. Tot de zomer van 2014 hoort ook Waylon bij The Common Linnets. De muzikanten brengen Nederland bijna naar de top van het Eurovisie Songfestival (2014) in Kopenhagen met het nummer 'Calm After The Storm'. Ze eindigen als tweede.

'Calm After The Storm'

Ilse DeLange en Waylon zijn een paar maanden op zoek naar het juiste liedje voor het Eurovisie Songfestival. In maart 2014 laten ze hun definitieve keuze horen in het tv-programma De Wereld Draait Door. Nederland is, zoals altijd, kritisch.

Country

Country voert de boventoon in de stijl van The Common Linnets (de Engelse naam voor een kneu, een roodborstig vogeltje).

Succesvol Songfestival

Als The Common Linnets 'Calm After The Storm' aan het grote publiek laten horen, krijgen ze een bak kritiek over zich heen. Wat de twee dan nog niet weten is dat hetzelfde publiek na hun optreden tijdens de halve finale van het Eurovisie Sonfestival in Kopenhagen ineens laaiend enthousiast is.

Tweede plaats

Er wordt vol lof over het optreden van The Common Linnets gesproken en ook de bookmakers hebben er alle vertrouwen in. Naarmate de finale nadert stijgen Ilse en Waylon in de lijst. De verwachtingen, die groter en groter worden, blijken terecht te zijn en The Common Linnets worden met 'Calm After The Storm' tweede.

Debuutalbum

Single 'Calm After The Storm' is de voorloper van een studioalbum dat in mei 2014 verschijnt. De titelloze plaat doet het goed en gaat in de weken na de finale van het Eurovisie Songfestival als warme broodjes over de toonbank.

Waar is Waylon

De fans die Ilse en Waylon er na het Songfestival bij hebben gekregen, wachten met smart op de Europese tour van The Common Linnets. Ze worden echter teleurgesteld als blijkt dat Waylon niet langer deel uitmaakt van de band: Ilse deLange verschijnt namelijk ineens alleen of met andere muzikanten in de media verschijnt tijdens een promotietour. Waylon laat weten dat hij niet meer dezelfde visie deelt als The Common Linnets. Dit veroorzaakt nogal wat commotie.

Succes

Ook zonder Waylon houden de mensen van de muziek van The Common Linnets. Het debuutalbum schiet omhoog in de albumlijsten, door heel Europa. The Common Linnets brengen in september 2014 de opvolger van 'Calm After The Storm' uit: het nummer 'Give Me A Reason'.

Popprijs 

De band van Ilse DeLange krijgt tijdens Eurosonic Noorderslag 2015 de Popprijs uitgereikt. Dit is een belangrijke prijs, die aantoont dat een artiest of band het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek.

Tweede album

The Common Linnets brengen later 2015 hun tweede studioalbum uit. Als voorloper van de tweede plaat verschijnt op 1 mei de single 'We Don't Make The Wind Blow'.