Artiest

Wally Tax - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Wally Tax
Voormalig voorman van de Outsiders (‘Touch’). Na het uiteenvallen van deze groep, richt Wally Tax een nieuwe band op: Tax Free, maar reeds een jaar later gaat hij solo verder. Het levert hem met de single ‘Miss Wonderful’ (1974) een hit op.

Op 11-jarige leeftijd wordt Wally Tax gitarist in de band Jimmy Revon & The Outsiders. De band speelt vooral covers, maar Wally schrijft al snel ook zelf nummers. Na een aantal jaar wordt Wally aangesteld als leadzanger. Met de single 'Lying All The Time' breken de Outsiders door. Wally is razend populair en kan niet meer alleen over straat lopen. Op aanraden van de platenmaatschappij maakt Wally ook enkele solo opnames. Dit zorgt voor wrijving met de rest van The Outsiders en in 1970 valt de band uit elkaar. 

Tax Free

Wally richt zijn eigen band op, Tax Free. De band gaat na 1 album al uit elkaar, maar dat album levert ze wel een Amerikaanse Billboardaward op. Wally besluit solo verder te gaan.Hij brengt verschillende singles als 'Let's Forget What I Said' en 'Miss Wonderful' uit. Geen van zijn singles weet echter de top 10 te bereiken.

Harp

Wally ontvangt in 1976 een Zilveren Harp. Als zijn populairteit daalt besluit hij het als songwriter te proberen. Met succes, Lee Towers scoort een hit met het door Wally geschreven 'It's Raining In My Heart'. Halverwege de jaren 80 gaat het niet goed met Wally. Hij kampt met alcohol- en drugsverslaving, en heeft flinke belastingschulden. Hij probeert The Outsiders weer bij elkaar te brengen maar dit mislukt.

Toeren

Ongeveer 10 jaar later lukt het wel en The Outsiders trekken, met een weer volledig cleane Wally, weer door het land. Na een jaar moet Wally de toer echter al weer verlaten wegens gezondheidsproblemen. Op de CD The Entertainer  (bestaande uit vooral oude opnames) blijft het lang stil rond Wally. In 2005 treedt hij eindelijk weer op. Hij geeft een eenmalig optreden in de kleine zaal van de Paradiso. Enkele dagen later overlijdt hij op 57-jarige leeftijd in zijn woning.