Artiest

Kayak - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Kayak
Symfonische band oorspronkelijk afkomstig uit het Gooi gecentreerd rond toetsenman/componist Ton Scherpenzeel. Kayak levert talloze hoogstaande albums af en is succesvol tot in Amerika aan toe. Invloeden lijken te komen van Engelse bands als Yes. Kayak bereikt regelmatig de hitlijsten, te beginnen met de single ‘Lyrics’ en eindigend met ‘Seagull‘ afkomstig van hun (in eerste instantie) laatste studioalbum. Drummer Pim Koopman overlijdt op 23 november 2009 op 56 jarige leeftijd.

Deze Nederlandse band begint in 1968 in Hilversum, waar Ton Scherpenzeel en drummer Pim Koopman het conservatorium volgen. Na de toevoeging van gitarist Johan Slager, bassist Cees van Leeuwen en zanger Max Werner wordt de groep solider in 1972 en gaat door met platen opnemen. 

Stijl

Stylistisch gezien gebruikten ze de instumenten en delen van progressieve acts als Yes en Genesis, maar de popsong structuren van Supertramp en Alan Parsons Project bleven trekken en gaven ze naar verloop van tijd de voorkeur aan de popkant. Royal Bed Bouncer, die het midden houdt tussen deze twee stijlen, is een commercieel en artisitek hoogtepunt voor de band. Ze gaan met gering succes door in de jaren zeventig met een keur aan labels, en ondersteunt de Queen-tour in 1974. Een actie die hun latere werk heeft beinvloed. 

Line-up

Zoals de meeste progressieve bands heeft Kayak nooit een hele stabiele line-up gehad. Op een bepaald moment verslijten ze drie bassisten in even zovele jaren. Kayak´s eerste lineup blijkt ook hun beste, met Scherpenzeel als enige constante. Maar Koopman´s astma dwingt hem zich terug te trekken in 1967. Werner heeft zo´n vreselijke last van podiumvrees en ongefundeerde twijfels over zijn zangcapaciteiten, dat hij de leeggekomen drumstoel voor zichzelf opeist. Hij laat de zang over aan het nieuwe lid Edward Reekers. 

Breuk

Kayak valt in 1980 uit elkaar. Scherpenzeel werkte door met de Engelse band Camel en ging voornamelijk samenstellen voor het theater. Koopman en Reekers werken in de muziek productie en performance, Werner verliet het podium om postbode te worden en van Leeuwen werd een prominente advocaat. De band komt in 1997 weer bij elkaar voor een Nederlandse TV special. Kayak is sinds 2000 weer bij elkaar in de originele bezetting. Close To The Fire verschijnt in 2000 en Night Vision in 2002. Bert Heerink sluit zich in 2001 aan als leadzanger. Pim Koopman overlijdt op 23 november 2009 op 56 jarige leeftijd.

Tribute

In 2009 gaat de band op tournee door Nederland. Drummer Pim Koopman overlijdt in datzelfde jaar, op 56 jarige leeftijd, aan een hartstilstand. Alle concerten die nog op de planning staan worden dan afgelast. In mei 2010 kondigen de bandleden een ‘Tribute To Pim Koopman’-concert aan. Dat concert vindt plaats op 22 november in Paradiso. Ter gelegenheid van deze tribute artiesten als Pussycat, Alides Hidding, Caren Maywood, Michael Robinson en José Hoebee eren hun vriend.

Wanneer het december 2010 is wordt bekend gemaakt dat Kayak zal blijven bestaan met Hans Eijkenaar als opvolger van de overleden Pim Koopman. Ze nemen een nieuw album op dat in september 2011 verschijnt en starten dan ook weer een nieuwe tour.