Artiest

Amy Winehouse - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Amy Winehouse
Engelse jazz- en soulzangeres die op haar negentiende debuteert met het album Frank en in 2006 de cd Back To Black uitbrengt. Geholpen door producers achter bekende soul- en R&B-platen van onder andere de Fugees weet ze zich als een sterke, onafhankelijke jonge vrouw (met verslavingsproblemen) met een flinke poot in de blues- en jazzgeschiedenis neer te zetten. Helaas worden drank- en drugsproblemen haar teveel. Op 23 juli 2011 wordt Amy’s levenloze lichaam aangetroffen in haar woning. Amy Winehouse is 27 jaar oud geworden.

Amy Jade Winehouse wordt geboren op 14 september 1983. Ze groeit op in een muzikale familie in Southgate, Noord-Londen. Op haar 13e krijgt ze haar eerste gitaar. Ze begint met het schrijven van gedichten en zet deze later om in liedteksten. Amy is in het begin een rustig, lief meisje, maar als haar ouders uit elkaar gaan breekt er iets in haar. Vanaf haar veertiende zit de zangeres al aan de antidepressiva. 

Achtergrond

De muzikale achtergrond van Amy Winehouse is breed: ze luistert in haar jeugd naar de klassieke jazz van Ella Fitzgerald en Dinah Washington. Maar in de grote stad London is ze ook beïnvloed door de 'straat'. Ze luistert naar hiphop van Mos Def, The Roots e.a. Deze invloeden zijn duidelijk hoorbaar. Ze is niet tevreden over de huidige popmuziek, er is voor haar niks leuks om te luisteren, daarom daagt ze zichzelf uit om nieuwe muziek te maken.

Debuutalbum

Als ze achttien jaar oud is, tekent Amy bij 19 Management van Simon Fueller, die ook manager van de Spice Girls was. In 2003 komt haar debuutalbum Frank uit. Winehouse geeft na de release aan dat ze maar voor 80 procent achter het album staat. Ze is het niet eens met sommige nummers die op de plaat zijn terechtgekomen. De kritieken op het album zijn echter bijzonder lovend. De CD wordt zelfs genomineerd voor de Music Mercury Prize. Toch heeft Amy liever dat mensen haar met rust laten, ze komt om muziek te maken en wil niets van de spotlights weten. Gelukkig leert ze Blake Fielder kennen, waar ze smoorverliefd op wordt. 

Alcohol & Drugs

Amy staat in 2004 voor het eerst op het North Sea Jazz Festival. Daarna gaat het bergafwaarts met de Britse. Ze verschijnt enkel nog in de pers door haar problemen met alcohol en drugs en tot overmaat van ramp gaat haar relatie met Blake uit. Winehouse lijkt ten onder te gaan aan het rock 'n roll-leventje.

Back To Black

Er wordt geprobeerd om Amy in een afkickkliniek te krijgen, maar omdat haar vader niet vindt dat het nodig is, gaat ze niet. De zangeres probeert al haar problemen van zich af te schrijven en komt in 2006 ijzersterk terug met het album Back To Black, waarop ze haar liefdes verdriet verwerkt. Haar alcoholverslaving dient zelfs als inspiratie voor de hitsingle 'Rehab'.

Paradiso

Als 'Rehab' de hitlijsten in Nederland bestormt, kan een optreden van Amy Winehouse niet uitblijven. En dus komt ze naar de Paradiso voor een speciaal nachtconcert begin februari 2007. In dezelfde maand wordt ze tijdens de BRIT-awards in Londen verkozen tot beste zangeres. Al het succes en alle commercie maken Amy maar bang: beroemd zijn is eng en gevaarlijk.

Tweede single

Van het album Back To Black verschijnt begin mei 2007 de tweede single 'You Know I'm No Good'. Net als 'Rehab' is het nummer een mix van jazz en r&b. Naast het soulvolle stemgeluid van de jonge Britse zangeres is ook de tekst van het nummer, waarin Amy Winehouse haar boosheid op zichzelf etaleert, zeer de moeite waard.

Getrouwd

In dezelfde periode raakt Amy terug bij Blake, waarmee ze op 18 mei 2007 in Miami trouwt. Haar ouders zijn niet bij de plechtigheid aanwezig. Sterker nog, ze weten niet eens dat er een plechtigheid plaatsvindt. Eind november 2008 is het stel weer gescheiden.

Festivals

Ondanks dat Amy Winehouse op het affiche van Pinkpop staat, treedt ze er niet op. Op de dag van haar optreden wordt bekend dat ze 'ziek' is. Ook haar optreden op het North Sea Jazz festival in Rotterdam gaat, om dezelfde reden, niet door. Later blijkt dat de zangeres een overdosis heeft genomen en concerten moet afzeggen vanwege haar slechte conditie door overmatig alcohol- en drugsgebruik.

Derde single

Tussen alle perikelen rond een ziekenhuisopname - als gevolg van een overdosis drugs- door verschijnt de derde single van het album Back to Black: 'Tears Dry On Their Own' verschijnt augustus 2007. Met de single 'Valerie' (afkomstig van een verzamel CD met Mark Ronson-producties) heeft Winehouse begin 2008 haar eerste Nederlandse nummer 1-hit. 

Afkicken en terugval

Ondertussen grijpen haar manager en ouders in. Amy gaat naar rehab en komt nuchter terug om een vrachtlading aan Grammy’s binnen te halen. Toch kan ze een leven zonder drank en drugs en vol paparazzi niet aan. Ze komt steeds vaker negatief in het nieuws.

Derde plaat

In november 2009 wordt duidelijk dat de derde plaat van Amy Winehouse eraan zit te komen. Amy gaat voor de opnames van haar nieuwe werk naar St. Lucia – in het Caribisch gebied – en werkt daar met hiphop-producer Salaam Remi. Platenmaatschappij Universal verwacht dan dat de cd in 2010 wordt uitgebracht. Helaas wordt het album nooit meer uitgebracht. Wel neemt de zangeres samen met jazzzanger Tony Bennett het duet ‘Body And Soul’ op in 2011.

Laatste concert

Het lijkt beter te gaan met Amy en ze besluit dan ook een reeks concerten te geven als comeback. Op 19 juni 2011 staat de zangeres in Belgrado, maar blijkt alles behalve nuchter. Ze brabbelt teksten in de microfoon en gaat huilend met haar rug naar het publiek toe zitten. Boze fans joelen Amy uit en schreeuwen dat ze hun geld terug willen, maar Amy kan en wil echt niet meer. De reeks concerten wordt gecanceld. Het concert in Belgrado blijkt achteraf haar laatste.

Overleden

Op zaterdagmiddag 23 juli 2011 wordt het levenloze lichaam van Amy aangetroffen in haar woning. In een verklaring laat de Metropolitan Police weten dat ze om iets na vieren op de hoogte werd gebracht door de Londense ambulance service met de melding dat er op het adres Camden Square NW1 een overleden vrouw was gevonden. Amy’s lichaam is bezweken onder jaren van boulimia en drank- en drugsgebruik, wat voor een hartstilstand gezorgd heeft. Amy Winehouse is 27 jaar oud geworden.