Artiest

Bonnie Tyler - Biografie

  1. Artiestenchevron right
  2. Bonnie Tyler
Uit Wales afkomstige zangeres met een rauw stemgeluid die eind jaren '70 en begin jaren '80 een aantal (grote) hits scoort met o.a. 'Lost In France', 'It's A Heartache' en (een duet met Shakin' Stevens) 'A Rockin' Good Way'. Bonnie Tyler is vooral bekend door 'Total Eclipse Of The Heart' uit 1983. Twintig jaar na deze klassieker brengt ze de cover-CD Heart Strings uit, met o.a. 'Everybody Hurts', 'Against All Odds' en 'Learning To Fly'. Hierop wordt ze begeleid door The City Of Prague Philharmon

In 1953 ziet Gaynor Hopkins het levenslicht in het Zuid-Welshe Skewen. Ze groeit op met Tina Turner en Janis Joplin, wie Tyler als haar twee grote voorbeelden noemt. Op haar zeventiende wordt Hopkins tweede in een zangwedstrijd, dankzij haar vertolking van ‘Those Where The Days’ van Mary Hopkin. Hopkins vindt de sensatie en de appreciatie van het publiek fantastisch en besluit verder te gaan met zingen. Via een auditie komt ze terecht bij Bobby Wayne And The Dixies, die ze na twee jaar verlaat voor haar eigen band Imagination.

Nieuwe naam

Hopkins oordeelt zelf dat haar naam te weinig uitstraling heeft en neemt de pseudoniem Bonnie Tyler aan - een beslissing die ze nu naar eigen zeggen betreurt. Als Bonnie Tyler speelt Hopkins in bars en clubs in Zuid-Wales, tot Ronnie Scott en Steve Wolfe haar opmerken. De producers en liedjesschrijvers nemen haar onder hun hoede. Tot 1981 zullen ze haar managers, schrijvers en producers zijn. Zij versieren een platencontract bij RCA Records die haar eerste single uitbrengt: ‘My My Honeycomb’. Het is een typisch popnummer dat weinig toevoegt aan andere popsongs van de vroege jaren zeventig en haalt dan ook de hitlijsten niet. Bonnie Tyler zelf wordt het liefste zo weinig mogelijk aan het nummer herinnerd.

Stilte

In 1976 ondergaat de zangeres een keeloperatie. Bonnie moet zes weken zwijgen. Om te communiceren moet ze zich behelpen met briefjes. Omdat ze zich niet houdt aan haar zwijgplicht, houdt ze aan de operatie een karakteristieke stem over. Kort na de operatie haalt Bonnie Tyler de hitlijsten. ‘Lost in France’ is opgenomen voor de operatie en Tyler is er dus op te horen met haar ‘oude’ stem. In Nederland haalt het nummer een bescheiden vierentwintigste plaats, in thuisland Groot-Brittannië komt het op nummer negen maar de meeste populariteit geniet Tyler ongetwijfeld in Duitsland waar ‘Lost in France’ meer dan zes maanden in de Top 10 blijft staan. Opvolger ‘More Than A Lover’ kan het succes van ‘Lost In France’ niet herhalen.

It's a Heartache

Dat kan ‘It’s A Heartache’ wel. In Groot-Brittannië piekt de derde single van Bonnie Tyler op 4, in Nederland op 3. Ook in de VS haalt dit nummer de Top 5, maar ook dit succes kan Tyler niet herhalen: haar volgende zeven singles floppen stuk voor stuk. Bonnie Tyler neemt vier albums op bij RCA, en meer en meer wordt ze in de richting van country geduwd. Daarom, en omdat ze alleen nummers van Scott en Wolfe kan spelen, breekt ze 1981 met haar managers/producers en met RCA. Tyler moet op zoek naar een nieuwe platenmaatschappij, een nieuwe manager en een nieuwe producer. Het worden CBS Records, David Aspden en Jim Steinman. Samen gaan ze aan het werk en het resultaat is Faster Than The Speed Of Night, een album waarmee Tyler korte metten maakt met haar vorige platen en resoluut een andere weg inslaat. Op dat album staat ‘Total Eclipse Of The Heart’, Bonnie Tyler’s eerste nummer één in haar thuisland en in de VS. In Nederland blijft het nummer echter steken op een vierentwintigste plek. Ook het album stoot door naar de top van de albumlijsten en het levert Bonnie Tyler twee Grammy-nominaties op. Maar verdere hitsingles zitten er niet in en ook het volgende album Secret Dreams And Forbidden Fire brengt weinig succes. Een andere producer, Desmond Child, kan het tij niet keren. Secret Dreams krijgt nochtans goede kritieken maar weinig ondersteuning van de platenmaatschappij.

Duitsland

Bonnie Tyler besluit dat ze een radicale omzwaai nodig heeft en in 1991 trekt ze naar Duitsland, waar ze altijd al het meeste succes heeft gehad. Het blijkt een goede keuze: Bitterblue en Angelheart halen in verschillende landen goud of platinum. Gek genoeg worden de albums niet uitgebracht in Groot-Brittannië. Onder East West in Europa en Atlantic Records in de VS brengt Tyler Free Spirit (1995) uit. De kritieken zijn uitstekend maar het album verkoopt slecht. De single ‘Making Love Out Of Nothing At All’ wordt wel populair, maar in Engeland haalt hij de hitlijsten niet omdat er niet genoeg singles voorradig zijn. In Nederland kan de single wel een twaalfde plaats in de hitlijsten veroveren.

Eurovisie Songfestival

In maart 2013 brengt Bonnie Tyler haar nieuwe album Rocks And Honey uit. Het album is opgenomen in Nashville en daarmee keert ze ook weer terug naar haar country roots. ‘Believe In Me’ is de eerste single. Tyler vertegenwoordigt het Verenigd Koninkrijk met het liedje bij het Eurovisie Songfestival 2013 in Malmö. Ze bereikt de finale met het nummer.